Fietstocht Lieven de Key op 22 oktober
Rondleidingen

Op vrijdagmiddag 22 oktobert organiseert het ABC een fietstocht langs de tien genomineerde projecten voor de Lieven de Key Penning. Het thema voor de prijs is deze keer stedenbouw, openbare ruimte en groen. De fietsexcursie start in het ABC en zal daar ook eindigen. Tijdens de tocht worden negen projecten bezocht, waarbij zoveel mogelijk de architect, de eigenaar of een andere direct betrokkene een toelichting op het project geeft. Eén project wordt aan het einde van de fietstocht in het ABC gepresenteerd.

Datum: vrijdagmiddag 22 oktober
Start: 13:00 uur vanuit het ABC Architectuurcentrum
Duur fietstocht: circa 3 uur

DE FIETSTOCHT IS VOLGEBOEKT.

Voor de elfde achtereenvolgende keer wordt dit jaar de Lieven de Key Penning uitgereikt. De onderscheiding is vernoemd naar de Vlaamse architect Lieven de Key (ca. 1557/1560 – 1627), de eerste stadsbouwmeester van Haarlem. De gemeente Haarlem reikt de prijs jaarlijks uit aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van monumentenzorg, architectuur of stedenbouw. Voor de penning zijn dit keer tien spraakmakende projecten op het terrein stedenbouw, openbare ruimte en groen geselecteerd, die tussen 2017 en medio 2020 zijn opgeleverd. Door corona hebben de beoordeling door de jury en de prijsuitreiking in 2020 niet plaats kunnen vinden en zijn deze tot dit jaar uitgesteld. De fietstocht zal gaan langs negen van de genomineerde projecten:

  • Scheepmakerskwartier; LEVS architecten: Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
  • Figeebrug; ipv Delft; Rutger Wirtz
  • De Esplanade: Martijn Al / René Kuiken
  • Entree West: Common Affairs, Jos van Eldonk
  • Entree Oost Vijverpark: Common Affairs, Jos van Eldonk / Inrichtingsplan: blau
  • Nieuw Boerhaave: Must, Pieter Jannin
  • De Keizer: ZUS, Paul Swagerman
  • Europaweg Zuid: Bonotraffics Bopom, Mente Bonestroo
  • IJslandpark: Gemeente Haarlem, J. v.d. Tillaart/R. v. Splunter

Het tiende project, de herinrichting van het Schoterbos, zal aan het slot van de fietstocht in het ABC worden toegelicht door Buro Sant en Co. De vakjury  bestaat uit wethouder Floor Roduner (ruimtelijke ordening, monumentenzorg en voorzitter van de jury), Martin van Bleek (voorzitter van de Vereniging Haerlem), Wim de Wagt (architectuurhistoricus en journalist),  Gabriël Verheggen (directeur ABC Architectuurcentrum Haarlem), Willem Hein Schenk (stadsarchitect) en Sylvia Karres (directeur Karres en Brands). Dinsdag 23 november zal de jury de winnaar van de Lieven de Key Penning 2021 bekendmaken.