HET LICHT ZIEN! over daglicht in architectuur

opening 27 maart 1530 uur door Hubert Jan Henket
Expositie

Iedereen heeft daglicht nodig, ook in huis, in school en op het werk. Van half maart tot half mei organiseert het ABC Architectuurcentrum Haarlem een tentoonstelling over daglicht in de architectuur. Er wordt hierbij ingegaan op de vraag hoe we zó kunnen bouwen dat daglicht bijdraagt aan een aangenaam en gezond binnenklimaat.

Vrijdagmiddag 27 maart 15:30 uur wordt “Het licht zien!” geopend door Hubert Jan Henket. Architect Henket is in Haarlem de architect van de nieuwbouw van het Teylers Museum en het gerechtsgebouw. In april en mei worden ook lezingen en excursies over dit thema georganiseerd.

Dagelijks een portie daglicht doet een mens goed. Van daglicht is bekend dat het onze gezondheid en stemming positief beïnvloedt. Daglicht geeft rust en ontspanning, bevordert onze productiviteit en ons gevoel van veiligheid en tevredenheid. Hoe meer daglicht binnen, hoe prettiger en lekkerder iemand zich voelt. Maar hoe krijg je voldoende daglicht? We zitten tenslotte ongeveer 90% van onze tijd binnen… De tentoonstelling “Het licht zien!” gaat over meer daglicht in huis, op het werk en in gebouwen. Er worden projecten getoond waarbij daglicht extra aandacht heeft gekregen zodat overdag veel licht tot diep in het interieur binnenkomt.

In het verleden, toen het elektrisch licht nog niet was uitgevonden, maakten architecten soms al vernuftig gebruik van daglicht. Neem in Haarlem Paviljoen Welgelegen en het Teylersmuseum, waar in de 18e eeuw dak-opbouwen en lichtkoepels werden gemaakt om het licht indirect op de schilderijen beneden te laten vallen.

Daglicht is nog steeds een actueel thema in hedendaagse architectuur. Zo maakt architect Herman Zeinstra bij zijn ontwerp voor het crematorium in Haarlem Noord welhaast maximaal gebruik van daglicht. Het spel van licht en schaduw, veroorzaakt door de veelheid aan houten spanten, geeft een ritmiek die de rituelen begeleidt. Een belangrijke rol voor de toetreding van daglicht door middel van daglichtschachten, zo laat de expositie zien, is wellicht straks ook weggelegd wanneer de donkere bovenverdiepingen van het oude V&D gebouw een nieuwe functie krijgen. De tentoonstelling “Het licht zien!” toont vijf voorbeeldprojecten van architect Sander Mirck. Bij zijn ontwerpen besteedt hij veel aandacht aan daglicht gecombineerd met uitzicht. Zijn gebouwen worden gepresenteerd met foto's en films, maar ook met analyses en bewegende daglichtsimulaties.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde, de Stichting Dutch Daylight, Mirck Architecture, DRAW Architecten, Jochemsenthani AR