Expositie

opvallend grote gelijkenissen tussen Poolse en Nederlandse landschapsfoto’s

Op het eerste gezicht vertonen Poolse en Nederlandse landschapsfoto’s opvallend grote gelijkenissen. Bij nadere beschouwing komen subtiele maar kernmerkende verschillen in het oog.

In het begin van de zestiende eeuw tijdens de reformatie vluchtten veel wederdopers uit Nederland richting het Oostzee gebied. In de moerasdelta ten zuidoosten van Gdansk, het stroomgebied van de Weichsel, voelden zij zich weer thuis. In 1540 gaf de Poolse koning Zygmunt toestemming aan de vluchtelingen om zich in dit gebied te vestigen. De wederdopers begonnen de moerasdelta in te polderen. Kanalen, knotwilgen, windmolens en Friese koeien verschenen in het Poolse landschap. Met de vele veendijken en ophaalbruggen waan je je in de Weichseldelta eerder in de Schermer dan in Polen. In deze expositie zijn foto’s te zien van de Poolse fotograaf Marek Opitz die de Weichseldelta fotografeerde. De Nederlandse fotograaf Dick Barendsen maakte aan de hand van het werk van Opitz een serie foto’s van Noord-Hollandse polderlandschappen.

Parallel aan deze tentoonstelling worden ook tentoonstellingen gehouden in De Gang en het Teylersmuseum.
In het Teylersmuseum zijn van medio april tot 2 juli enkele unieke stukken te zien die samenhangen met deze expositie. Het museum is gevestigd aan Spaarne 16 en is open voor publiek op dinsdag t/m zaterdag 10 - 17 en zondag 12 - 17 uur.
In De Gang is vanaf 20 april tot 2 juli een tentoonstelling te zien over de Doopsgezinden in de Weichseldelta. De titel van de tentoonstelling is In een Poolse Polder, een minderheid op drift.
De tentoonstelling is gratis toegankelijk van woensdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur. De Gang is bereikbaar via Grote Houtstraat 43.
Na de exposities zullen deze nog in Gdansk te zien zijn en uiteindelijk in Nowy Dwór Gdanski terecht komen waar zij een permanente opstelling krijgen.