Dit jaar bestaat het ABC Architectuurcentrum Haarlem maar liefst 25 jaar – een kwart eeuw! Aan dat heuglijke feit wordt gedurende het hele jaar middels diverse activiteiten aandacht geschonken. Het overkoepelend jaarthema daarbij is ‘Innovatie’. Op woensdag 29 januari om 17.00 uur wordt in het ABC daarover een tipje van de sluier opgelicht. Dan heeft ook de opening plaats van maar liefst drie exposities! U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.
ABC in 2D
Sinds 1989 heeft het ABC tal van activiteiten georganiseerd en projecten verwezenlijkt. Op de expositie ABC in 2D worden die 25 jaar in beeld gebracht aan de hand van een selectie van uitnodigingen, aankondigingen en publicaties. De insteek hierbij vormen de vernieuwingen en innovaties in de grafische vormgeving die in het ABC-drukwerk zichtbaar worden. Deze expositie is bijzonder vormgegeven en samengesteld door Maud van Gool en Debbie Saul, de huidige ‘vaste’ ABC-vormgevers, waarbij een knipoog wordt gegeven naar de basis van de karakteristieke ABC-huisstijl naar ontwerp van Lex Reitsma.
3D in ABC
Haarlem wil de ontwikkeling van het 3D-printen stimuleren. Om het brede publiek kennis te laten maken met deze vernieuwende techniek staat in het ABC een presentatie opgesteld over verscheidene toepassingsmogelijkheden van 3D-printing. Zo zijn er voorbeelden uit de industrie, de medische sector en uiteraard uit de bouw en architectuur te zien. Bovendien overhandigt de Haarlemse wethouder van Economie, Jan Nieuwenburg, op 29 januari een heuse 3D-printer aan het jubilerende ABC. Met dit innovatieve cadeau zullen in het ABC ‘live’ demonstraties worden gegeven en kunnen zowel de bezoekers als het centrum actief vernieuwende ervaringen opdoen.
Het Nederlandse rijtjeshuis – tradities en innovaties
Met deze expositie toont het ABC de geschiedenis van het Nederlandse rijtjeshuis aan de hand van foto’s en plattegronden. De ontwikkeling wordt geschetst vanaf de oorsprong - die o.m. ligt in de Haarlemse hofjes uit de 16de en 17de eeuw – via arbeiderswoningen en de rijtjeshuizen uit het ‘Vinextijdperk’ naar het rijtjeshuis van vandaag. De tentoonstelling maakt duidelijk dat het rijtjeshuis als typologie nog steeds wordt doorontwikkeld, bijvoorbeeld in de plattegrond. De basis van deze expositie is de publicatie Het rijtjeshuis, de geschiedenis van een oer-Hollands fenomeen van architectuurcriticus en journalist Bernard Hulsman en fotograaf Luuk Kramer.