Rondleidingen

Op vrijdag 5 juli organiseert het ABC een wandeling door de wijk Sinnevelt. Na een inleidend verhaal van Eelco de With, stedenbouwkundige van de gemeente Haarlem, lopen we langs gebouwen van beroemde architecten, vertellen kenners over de wijk en bezoeken we ook nog de Nieuw Apostolische Kerk.

Datum: vrijdag 5 juli
Tijd: 14.00-16.00 uur
Lengte wandeling: 2,4 kilometer
Startpunt wandeling: Schoterhof, Plesmanplein 10, Haarlem.
Kosten: € 7,50 (vrienden van het ABC € 5,00, Museumkaart niet van toepassing)

KLIK HIER OM DIRECT TE RESERVEREN

Rondleidingen

De middeleeuwse verdedigingslinie van Haarlem valt heden ten dage nog exact terug te herkennen in de stadsplattegrond. Met de fiets wordt deze route afgelegd, langs de plekken waar ooit de in totaal 14 stadspoorten van Haarlem hebben gestaan. Op verschillende plekken wordt de verandering van het stadsgezicht toegelicht, zoals bij het Houtplein, de Raaks, de Bolwerken, de Koepel, de Amsterdamse Poort en de Langebrug. De fietstocht sluit aan bij de tentoonstelling Blik op Haarlem, die op dit moment in het ABC Architectuurcentrum en het Frans Hals Museum te zien is. Gids is één van de vrijwilligers van het ABC.

Rondleidingen

Op vrijdagmiddag 17 november organiseert het ABC Architectuurcentrum haar jaarlijkse fietstocht langs de genomineerde projecten voor de Lieven de Key Penning 2023. Uit een groslijst van meer dan 50 nieuwbouwprojecten heeft de vakjury de tien interessantste gekozen.
De fietsexcursie start dit keer niet bij het ABC maar bij de Koepel. De tocht gaat langs meerdere projecten, waarbij zoveel mogelijk de architect, de eigenaar of een andere direct betrokkene een toelichting geeft op het project. De fietstocht eindigt bij het ABC, waar de niet bezochte projecten worden gepresenteerd. In het ABC kan ook gestemd worden voor de Publieksprijs Lieven de Key.

Rondleidingen

De stadswandeling voert langs pleinen en straten in Haarlem die Nicolaes Hals, Job en Gerrit Berckheyde en andere meester-schilders in de 17e eeuw op doek hebben vastgelegd. Op iedere locatie wordt het een en ander verteld over de geschiedenis van die plek van toen tot nu. De stadswandeling sluit aan bij de tentoonstellingen Blik op Haarlem, die tegelijkertijd in het ABC Architectuurcentrum en Frans Hals Museum  te zien zijn. De rondleiders zijn vrijwilligers van het ABC.

Rondleidingen

De fietstocht Blik op Haarlem vanaf het zand voert langs plekken waar zich ooit o.a. blekerijen bevonden en langs de locaties vanwaar Jacob van Ruisdael en andere meester-schilders in de 17e eeuw het zicht op de blekerijen en de St. Bavo op doek hebben vastgelegd (de zogenaamde Haarlempjes).
Op iedere locatie wordt het een en ander verteld over de geschiedenis van die plek vanaf het moment van vastleggen op het schilderdoek tot nu. De fietstocht sluit aan bij de tentoonstellingen Blik op Haarlem, die op dit moment in het ABC Architectuurcentrum en het Frans Hals Museum te zien zijn. Rondleider is één van de vrijwilligers van het ABC.

Rondleidingen

Wil je in het echt zien hoe Haarlem veranderd is? Of wil je nog meer te weten komen over hoe de stad veranderd is? Stap dan in de schoenen van de 17e-eeuwse meesters en ga mee met de gidsen van het ABC Architectuurcentrum Haarlem.

Rondleidingen

Op donderdag 8 juni organiseert het ABC een fietstocht naar Hageveld en Heemstede. Deze fietstocht sluit aan bij de lopende tentoonstelling in het ABC “Laten we samen een betere toekomst bouwen” met maquettes van leerlingen van het Atheneum College Hageveld. Het atheneum is gehuisvest aan de oostkant van Heemstede op het landgoed Hageveld in een enorm monumentaal gebouwencomplex omringd door bos en weiland. Het gebouw is in 1922 opgericht als kleinseminarie naar ontwerp van de architect Jan Stuyt.
Centraal staat de kapel met een op de Sint-Pieter in Rome geïnspireerde koepel. College Hageveld zit in het ‘achterhuis’ van het complex, het representatieve ‘voorhuis’ is verbouwd tot zestig appartementen. Onderdeel van de fietstocht is een rondleiding door de school onder leiding van docent Yousef Kavousi of een andere docent van Hageveld.

Rondleidingen

In 30 jaar tijd zijn de Amsterdamse IJ-oevers getransformeerd van een havengebied naar een hoogstedelijke zone vol architectonische en stedenbouwkundige hoogstandjes. De zuidelijke IJ-oever tussen het oostelijk Havengebied en de westelijke Houthavens staat in deze wandeling centraal: van Oostelijke Handelskade tot het Westerdokseiland. Rondleider is Kees van Ruijven, nu ABC-vrijwilliger, die als stedenbouwkundige en projectmanager bij de gemeente Amsterdam bij veel ontwikkelingen betrokken is geweest.

Datum: woensdag 31 mei
Verzamelen: 12:45 uur in de hal van Haarlem station
Afronding: rond 16:30 in café op Westerdok
Kosten: € 7,50 per persoon (ABC-vrijwilligers € 5), reiskosten voor eigen rekening.
Lengte wandeling: ca 4,5 km
.
Deelname: maximaal 16 personen

Direct reserveren

Rondleidingen

Op zaterdagmiddag 1 april organiseert het ABC samen met de gemeente Haarlem een fietstocht langs vier kerken in het kader van de expositie 'Overnieuw'. Bij het maken van een kerkenvisie ontstond namelijk het idee om kerken een nieuwe en betekenisvolle toekomst als ‘buurtbaken’ in de wijk te geven. In Haarlem is behoefte aan meer sociale voorzieningen en kerken hebben vaak ruimte over. De veelal monumentale gebouwen kunnen deze ruimtevraag voor sociaal-maatschappelijke organisaties helpen oplossen. Ook is het fijn om de hoge energiekosten te kunnen delen nu veel kerken te maken hebben met een afnemend aantal leden.

De fietstocht gaat langs vier kerken die meedoen met het project Buurtbakens. Deze kerken staan in Haarlem-Noord en Spaarndam en zijn erg verschillend. Zo is de kerk in Spaarndam in 1627 gebouwd, terwijl de andere drie kerken in de 20e eeuw verrezen. Het betreft hier de Goede Herderkerk, de kerk van de Pinkstergemeente Immanuel en de Sionskerk van Shelter Haarlem. Bij elke kerk wordt door de gids een toelichting gegeven over de kerk en de weg naar een nieuwe toekomst als Buurtbaken.

Er kunnen maximaal 36 personen met de fietstocht mee, dus meld je direct aan want op = op.

Datum: Zaterdagmiddag 1 april
Start: 14:00 uur let op startpunt: Goede Herderkerk, hoek Rechthuisstraat/Spaarnrijkstraat, een zijstraat van de Rijksstraatweg
Afsluiting: rond 16:00 uur bij de NH-kerk in Spaarndam
Kosten: € 7,50 (vrienden van het ABC € 5,-)

aanmelden

Rondleidingen

DE FIETSTOCHT IS VOLGEBOEKT.

Op vrijdagmiddag 11 november organiseert het ABC haar jaarlijkse fietstocht langs de genomineerde projecten voor de Lieven de Key Penning. Het thema voor de prijs is deze keer monumentenzorg & erfgoed. De fietsexcursie start bij het ABC en zal daar ook eindigen. De tocht gaat langs zes projecten, waarbij zoveel mogelijk de architect, de eigenaar of een andere direct betrokkene een toelichting geeft op het project. De fietstocht eindigt bij het ABC, waar de vier overige projecten worden gepresenteerd.

Datum: vrijdagmiddag 11 november 2022
Start: 13:30 uur vanuit het ABC Architectuurcentrum
Duur fietstocht: circa 2 uur
Deelname: € 7,50 (€ 5,00 voor Museumkaart, Haarlempas, ABC-vriendenpas)