Rondleidingen

Op vrijdag 5 juli organiseert het ABC een wandeling door de wijk Sinnevelt. Na een inleidend verhaal van Eelco de With, stedenbouwkundige van de gemeente Haarlem, lopen we langs gebouwen van beroemde architecten, vertellen kenners over de wijk en bezoeken we ook nog de Nieuw Apostolische Kerk.

Datum: vrijdag 5 juli
Tijd: 14.00-16.00 uur
Lengte wandeling: 2,4 kilometer
Startpunt wandeling: Schoterhof, Plesmanplein 10, Haarlem.
Kosten: € 7,50 (vrienden van het ABC € 5,00, Museumkaart niet van toepassing)

KLIK HIER OM DIRECT TE RESERVEREN

Manifestatie

Op donderdag 13 juni organiseert Stichting CoLA in samenwerking met o.a. het College van Rijksadviseurs (CRa) in het Rotterdamse Nieuwe Instituut een netwerk- en kennisdag. Deze dag is bedoeld voor vertegenwoordigers van architectuurcentra maar bijvoorbeeld ook voor stadsarchitecten en heeft plaats in het kader van het Rijksprogramma Mooi NL. Het middagdeel van deze dag is vanaf 14.00 uur openbaar. Dan vindt onder meer een publieke dialoog plaats over de grote ruimtelijke opgaven waar Nederland voor staat zoals: de woningennood, energietransitie en klimaatverandering. 

Expositie

Bergen (NH) is een prachtig villadorp. Deze kleine tentoonstelling laat een aantal villa’s zien die ontworpen zijn door bekende architecten uit Haarlem en de regio, onder wie Thijs Asselbergs, Reinald Bosman, Han van Loghem en Sjoerd Soeters. De mini-expositie geeft daarmee een indruk van wat Bergen aan bijzondere architectuur te bieden heeft.

Manifestatie

Op donderdagmiddag 23 mei organiseert Atelier Stad in het ABC een mini-symposium over de betekenis en de rol van water in de openbare ruimte. De blauwe draden van dit mini-symposium zijn: 
‘Hoe zetten we water in als ontwerpelement in de openbare ruimte? ’
‘Hoe verminderen we tegelijkertijd de hittestress  in de stad?’
‘Wat is het effect van bruikbaar en beleefbaar water in de stad op het stadsleven?’
Drie inspirerende experts geven hun visie op deze thema’s en gaan aansluitend met aanwezigen hierover in gesprek. De drie experst zijn: Hiltrud Pötz (atelier GROENBLAUW), Linde Elsinga (De Urbanisten) en Ronald Bron (HOSPER)

Programma:
13.00     Inlopen en bijpraten 
13.30     Start Symposium
15.00     Interactief panelgesprek 
16.00     Afsluiting en borrel

Aanmelden kan alleen via atelierstad@haarlem.nl. Wees er snel bij ivm beperkte beschikbaarheid!

Lezing

Al geruime tijd werkt architect Adriaan Mout met het bureau LEVS waar hij partner is, aan bijzondere projecten in Haarlem. Een van die projecten is ‘HIGH5’. Wat in 2016 begon als een kleine ingreep op de locatie is uitgegroeid tot een ambitieuze en complexe stedelijke transformatie. Het plan HIGH5 waar LEVS verantwoordelijk voor is, is onderdeel van de revitalisatie van het winkelcentrum Schalkwijk waarbij een monofunctioneel ‘winkelcentrum’ verandert in een multifunctioneel ‘stadsdeelcentrum’. HIGH5 gaat gerealiseerd worden binnen het masterplan van bureau JCAU. Het vormt een stedenbouwkundig ensemble van drie torens en twee bouwblokken vlak bij het stadshart. De vijf gebouwen die in opdracht van HBB Groep en Hoorne Vastgoed verrijzen, hebben architectonisch een grote samenhang maar verschillen ook onderling.

Over de totstandkoming van dit spraakmakende project, de ambities, achterliggende visie, de planning en het beoogde resultaat neemt Adriaan Mout ons mee. Na afloop van zijn presentatie gaat Gabriël Verheggen, directeur ABC Architectuurcentrum Haarlem, met hem in gesprek.

Locatie: ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47, Haarlem
Datum: dinsdag 28 mei
Aanvang: 17.00 uur (inloop v.a. 16.30 uur)
Borrel: 18:00-19:00
DE LEZING IS UITVERKOCHT.