Manifestatie

Zoals ieder jaar verzorgt het ABC het programma voor de Dag van de Architectuur in Haarlem en de regio. Deze keer wordt die landelijke dag gevierd in het weekend van zaterdag 15 en zondag 16 juni. Het thema dit jaar is ‘Ruimte maken...’. Op de zaterdag organiseert het ABC rond dit thema bijzondere rondleidingen in en openstellingen van gebouwen. Zo gaan we een kijkje nemen hoe in gebouw ‘Brinkmann’ aan de Grote Markt ruimte is gecreëerd en wordt bijvoorbeeld (onder voorbehoud) in de voormalige V&D aan het Verwulft getoond hoe dit oorspronkelijke warenhuis in de toekomst eruit komt te zien. Op zondagmiddag heeft in het ABC in ieder geval een workshop ‘AI & Architectuur’ plaats. Het volledige programma van de Dag van de Architectuur is nog niet klaar. Kijk daarom regelmatig op deze site van het ABC of haal begin juni de programmafolder bij ons op!

Expositie

Traditiegetrouw is het ABC een van de locaties waar exposities te zien zijn die in het kader van de Haarlemse stripdagen worden georganiseerd.  Zo ook dit jaar. In het weekend van de stripdagen (31 mei t/m 2 juni) is in de Kunstgang van het ABC het experimentele werk te zien van Karin Giphart, Edith Eri Louw en Sabrina Kooijmans. Zij zijn de makers van een geheel nieuwe urban fantasy stripserie. De expositie geeft een inkijkje in de magische wereld van Magor, een stripbewerking van de bezielde romans van Edith Louw. 

Expositie

Vanaf 14 april tot en met medio september presenteert het ABC het project ‘A-imagination in Architectuur; over Artificiële intelligentie (AI), verbeelding en werkelijkheid’. Naast een expositie in twee zalen, bestaat dit project uit een serie lezingen/bijeenkomsten en workshops waarbij verbeeldingskracht en toepassingsmogelijkheden van Artificiële intelligentie in de architectuur worden getoond en belicht. De expositie laat zien dat met AI autonome architectonische kunstwerken kunnen worden gerealiseerd en óók dat AI een inspirerend hulpmiddel is bij hedendaagse ontwerpopgaven. 

Op de tentoonstelling tonen kunstenaars Rogier Polman en Léon van Kuijk met Artificiële intelligentie vervaardigde autonome en originele kunstwerken. Zij laten een serie afbeeldingen zien van virtuele en nieuwe musea. De afbeeldingen, van zowel het exterieur, interieur als ook van de collectie van deze musea, zijn door hen met behulp van AI gemaakt. Daarnaast laten stedenbouwkundige Ricsi van Beek en landschapsarchitect Maurice Käss, beide werkzaam bij de gemeente Haarlem, zien hoe zij bij hun dagelijkse werk AI gebruiken als praktisch gereedschap. Zo wordt deze innovatieve techniek door hen onder meer ingezet bij participatiebijeenkomsten.

De opening van ‘A-imagination in Architectuur; over Artificiële intelligentie (AI), verbeelding en werkelijkheid’ staat gepland op zondagmiddag 14 april om 15.00 uur. Dan vindt er een gesprek plaats tussen kunstenaars Rogier Polman en Léon van Kuijk, stedenbouwkundige Ricsi van Beek en landschasparchitect Maurice Käss over het gebruik van AI in hun werk. Dat gesprek wordt geleid door Gabriël Verheggen, directeur ABC

Expositie

Op zondagmiddag 24 maart vond, toen ook de zogenoemde Wijk te Kijk-expositie over Sinnevelt werd geopend in het ABC, eveneens de opening plaats van de tentoonstelling 'Verbeelding van ruimte' met bijzonder werk van de Amsterdamse kunstenaar Jan Willem Maris plaats. Ook deze opening was openbaar. 

Het werk van Jan Willem Maris gaat altijd over ruimte, of het nu schilderijen, foto’s, ruimtelijke constructies of installaties betreft. Maris schildert binnen- en buitenruimtelijke composities die soms bepaald worden door geschilderd licht, en dan weer door zijn architectonisch inzicht en beleving. Ogenschijnlijk abstracte composities blijken bij nadere beschouwing ruimtelijke weergaven te zijn. Dikwijls betreft het persoonlijke ruimtes, zoals voormalige ateliers en woonplekken die hij van een lading voorziet. Voorbeelden hiervan zijn de series: Shelter, Wires en Light Spots. Door op zijn eigen wijze ruimtes te bevragen en die ervaring te vertalen in composities ontstaat eigenheid en herkenbaarheid. Werk van Maris is opgenomen in diverse collecties zoals in die van het Academisch Ziekenhuis Rotterdam, de ABN-AMRO Kunstcollectie en van de Nederlandse Kunststichting.

Meer informatie over het werk van Jan Willem Maris is te vinden op de site: https://jwmaris.exto.nl/ 

Lezing

Afgelopen november werd de trofee, die hoort bij de winnaar van de Publiekprijs Lieven de Key Penning 2023, tijdens een feestelijke prijsuitreiking overhandigd aan Martijn de Visser van architectenbureau Atelier Pro voor zijn ontwerp van de Rudolf Steiner College & School.  Op dinsdagmiddag 26 maart geeft Martijn in het ABC en op uitnodiging van Spraakmakend Haarlem een presentatie over onder meer het ‘Rudolf Steiner’ en onderwijsgebouwen van Atelier Pro in het algemeen. Martijn zal ingaan op de manier waarop Atelier Pro werkt en wat hem inspireert. Na afloop van zijn presentatie gaat Gabriël Verheggen, directeur ABC Architectuurcentrum Haarlem, met hem in gesprek.

VOLGEBOEKT!

Locatie: ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47, Haarlem
Datum: dinsdag 26 maart
Aanvang: 17.00 uur (inloop v.a. 16.30 uur)
Borrel: 18:00-19:00
Toegang: gratis.