Activiteiten

Expositie

Dit jaar viert Haarlem het 500-jarig bestaan van de Bavo-toren aan de Grote Markt. Hoogbouw in optima forma, en onlosmakelijk verbonden met onze stad. Maar behalve dit oude staaltje van bouwkunst in de hoogte telt Haarlem ook veel moderne hoogbouwprojecten die het silhouet van de stad bepalen. En dat zullen er de komende jaren wel meer worden. Genoeg reden dus om aandacht te besteden aan het fenomeen ‘hoogbouw’. Vanaf eind september tot begin 2021 toont het ABC 'Haarlemse Hoogbouw - over het veranderende silhouet van de stad'. Voor dit project wordt behalve de expositie ook gespreks- en discussiebijeenkomsten, expertmeetings, lezingen, excursies en kinderworkshops georganiseerd

meer informatie volgt binnenkort....
 

Expositie

OUD VAN NU is en fotoducument gemaakt door fotograaf Lars van den Brink over de rijkdom aan historsiche panden in de provincie Noord-Holland waarin door menselijke inventiviteit een nieuw leven en bestaansrecht is gecreeerd. Ieder gebouw dat getoond wordt, heeft door de tijd een (nieuw) verhaal opgebouwd. Lars van den Brink heeft met zijn foto's hetzelde gedaan door de beelden, verzameld gedurende meerdere uren, samen te voegen tot een beeld dat recht doet aan de nieuwe invulling van de locatie. Steeds weer nieuwe mensen komen voorbij met hun dromen en ambities en die proberen ze in te passen in de rijke historie van het gebouw. Het decor van het gebouw verandert daarmee nauwelijks, de functies en de mensen echter veranderen continu.

Manifestatie

Traditiegetrouw staat het tweede weekend in september in het teken van de Open Monumentendagen. Dit jaar weliswaar in aangepaste vorm, maar op zaterdag 12 en zondag 13 september openen veel Nederlandse monumenten hun deuren voor het publiek. Ook in Haarlem zijn vele monumenten open voor publiek en veelal gratis toegankelijk. Natuurlijk doet het ABC mee en zet zijn deuren wijd open tijdens deze dagen.

Tijdens dit weekend is er vanwege corona wel een iets andere gang van zaken. Omdat we in het ABC maximaal 30 bezoekers per tijdslot kunnen verwelkomen, raden we je aan van tevoren te reserveren. Klik daarvoor op onderstaande link en reserveer een tijdslot

https://www.openmonumentendag.nl/monument/abc-architectuurcentrum/ 

Rondleidingen

Op vrijdag 11 september organiseert het ABC een fietsexcursie langs drie projecten in Schalkwijk uit de tentoonstelling GEBOUWDE TROTS. Tijdens de fietsexcursie zullen betrokken projectleiders en architecten ter plekke een toelichting geven en vertellen waarom zij juist over dit project zo enthousiast zijn. Uiteraard houden we ons tijdens de fietsexcursie aan de 1,5 meter en de andere coronamaatregelen. Deelnemen aan de fietsexcursie kan alleen op reservering. 

Datum: vrijdag 11 september, aanvang 14.00 uur, duur 2 á 2,5 uur
Startlocatie: ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47
Kosten: € 7,50, ABC-vrienden en museumkaarthouders € 5
Aanmelding vooraf nodig bij het ABC: 023 5340 584 (dinsdag t/m zondag van 12-17 uur)

Rondleidingen

Op woensdag 2 september organiseert het ABC een fietsexcursie langs vijf Haarlemse projecten uit de tentoonstelling GEBOUWDE TROTS. Tijdens de fietsexcursie zullen betrokken projectleiders en architecten ter plekke een toelichting geven en vertellen waarom zij juist over dit project zo enthousiast zijn. Uiteraard houden we ons tijdens de fietsexcursie aan de 1,5 meter en de andere coronamaatregelen. Deelnemen aan de fietsexcursie kan alleen op reservering. 

Datum: woensdag 2 september, aanvang 14.00 uur, duur 2 á 2,5 uur
Startlocatie: ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47
Kosten: € 7,50, ABC-vrienden en museumkaarthouders € 5
Aanmelding vooraf nodig bij het ABC: 023 5340 584 (dinsdag t/m zondag van 12-17 uur)