Over ABC

Welkom op de website van het Architectuur- en Bouwhistorisch Centrum Haarlem (ABC). Het  ABC is het centrum voor architectuur en stedenbouw van Haarlem en de regio Kennemerland. Wij willen onze passie voor de bebouwde omgeving met u delen. Daarvoor organiseren we activiteiten en exposities voor jong en oud.

Activiteiten en Exposities
Je kunt bij ons terecht voor exposities, lezingen, symposia, discussies, workshops en ook kinderpartijtjes. Als een expositie er zich voor leent, organiseren we interessante excursies. Architectuur en stedenbouw gaat bij ons over alle kunstvormen die daarmee samenhangen; interieurarchitectuur, stedenbouw, ruimtelijke ordening, en tuin- en landschapsarchitectuur.

'Museum'
Sinds 1 juli 2018 kan je bij ons in het ABC op vertoon van je museumkaart gratis naar binnen. Dat is best bijzonder want het ABC is formeel geen museum. Het centrum beschikt namelijk niet over een vaste collectie en doet ook niet aan collectievorming. Op grond van ons beleid, de organisatie en de kwaliteit van de tentoonstellingen die we maken en presenteren, ziet de Nederlandse Museumvereniging ons echter wél als een soort museum en noemt ons 'gelieerd lid'. Wij zijn daarmee vergelijkbaar met De Kunsthal in Rotterdam, en De Nieuwe Kerk en De Hermitage in Amsterdam!

ANBI
Daarbij is het ook goed te weten dat het ABC door de belastingdienst is aangemerkt als een zogenoemde ANBI instelling. Het ABC is daarmee een erkend goed doel waaraan onder gunstige voorwaarden - voor zowel het ABC als voor de gever - een gift geschonken kan worden (zie daarvoor 'Word Vrienden of Vriendin van het ABC').