Exposities

Expositie

Het ABC heeft haar sponsoren en bijzondere relaties verleid en uitgedaagd mee te doen aan de expositie: GEBOUWDE TROTS! Daarmee wordt hen de mogelijkheid geboden om te exposeren in het ABC met één project dat zij (mede) hebben gerealiseerd én waar zij als professional meer dan bijzonder enthousiast over zijn. Het kan hierbij gaan om een project ‘vers van de pers’ met hoge verwachtingen maar ook om een ‘evergreen’ dat zich al bewezen heeft. Het project kan hier in de regio staan maar ook in een oord ver weg...

De opening van deze expositie wordt verricht op zondag 22 maart om 15.30 uur door Ronald Huikeshoven, directie-voorzitter AM en voormalig voorzitter van het ABC.

Expositie

Iedereen heeft daglicht nodig, ook in huis, in school en op het werk. Van half maart tot half mei organiseert het ABC Architectuurcentrum Haarlem een tentoonstelling over daglicht in de architectuur. Er wordt hierbij ingegaan op de vraag hoe we zó kunnen bouwen dat daglicht bijdraagt aan een aangenaam en gezond binnenklimaat.

Vrijdagmiddag 27 maart 15:30 uur wordt “Het licht zien!” geopend door Hubert Jan Henket. Architect Henket is in Haarlem de architect van de nieuwbouw van het Teylers Museum en het gerechtsgebouw. In april en mei worden ook lezingen en excursies over dit thema georganiseerd.

Expositie

Doe mee met de digitale LEGO-expo van het ABC! Wij zijn heel benieuwd wat voor mooie bouwwerken jullie thuis maken. Zeker nu jullie het zonder de 60.000 LEGO-steentjes van het ABC moeten doen! Laat je ons zien wat je bouwt? Maak er een foto van, vul het formulier in en mail dat naar het ABC. Dan zie je je ontwerp snel op de digitale LEGO-expo terug!
O ja, papa's en mama's mogen natuurlijk ook meedoen.

Bekijk hier de inzendingen.

Zelf wat inzenden kan hier.

Expositie

Ook het ABC is net als alle andere musea in Nederland vanwege het corona-virus gesloten. Dat zal in ieder geval zo zijn tot en met 28 april. Dit betekent dat er geen museumbezoek plaatsvindt maar ook dat alle andere activiteiten als kinderworkshops, rondleidingen, openingen etc. niet doorgaan. Wat er na 28 april gaat gebeuren weten we nog niet... 

Dit betekent echter niet dat we helemaal niets doen. Zo gaan we gaandeweg elders op deze site allerlei tips en activiteiten plaatsen die wel gedaan kunnen worden tijdens deze corona-crises. Wat dacht je van een bijzondere documentaire te bekijken vanaf je eigen bank, of de filmpjes bekijken over de huidige exposities in het ABC. We zijn ook bezig met speciale kinderactiviteiten... Dus houd deze site in de gaten!

Expositie

De expositie ‘Graffiti. Cultureel erfgoed van de stedelijke omgeving’ in het ABC geeft een overzicht van uitingen die voortkomen uit de tegencultuur graffiti. Een cultuur met de stedelijke omgeving als fundament, waar talenten ontplooien en creatieve ontwikkeling plaatsvindt. Extra aandacht is er voor de graffiti van de jaren 80 en 90 in Haarlem. Alles dat wordt getoond en toegelicht is afkomstig uit de collectie van de in Haarlem gevestigde Dutch Graffiti Library. Tijdens de expositieperiode zullen in het ABC een of meer bijeenkomsten worden geprogrammeerd. Daarbij wordt ingegaan op de cultuurhistorische betekenis van het fenomeen ‘graffiti’ en komen aspecten aan de orde als de oorsprong, behoud vanuit erfgoed perspectief en de acceptatie van graffiti als kunstvorm in de openbare ruimte.

Opening: zondagmiddag 19 januari om 16.30 uur door de initiatiefnemers en betrokkenen

Expositie

Het winkelcentrum Schalkwijk, gebouwd in de jaren zeventig van de 20e eeuw, wordt de komende jaren vernieuwd tot een kloppend stadsdeelhart. In een intensieve samenwerking tussen gemeente en de Corporatieve Vereniging van Eigenaars (CVvE) wordt gewerkt aan verbetering van de kwaliteit, de differentiatie en de structuurverbinding van het winkelcentrum. Dit gebeurt onder andere door toevoeging van functies als wonen, werken en uitgaan. Onder supervisie van JCAU (Jo Coenen Architecten en Urbanisten) is een begin gemaakt aan die vernieuwing en is de eerste paal geslagen. In het ABC worden vanaf 30 oktober de (voorlopige) ideeën, plannen en schetsen van dat nieuwe hart van Schalkwijk getoond.

Expositie

Het ABC Architectuurcentrum Haarlem bestaat 30 jaar. Dat wordt gevierd met een bijzondere wijk-te-kijk-tentoonstelling: Vitaal Wonen, nieuwe woonvormen voor senioren. Ouderen van nu wonen zelfstandig of in een verpleeghuis. Tussen deze twee uitersten is er niet veel keus. Kunnen we inspiratie opdoen bij het traditionele (Haarlemse) hofje om nieuwe woonvormen te realiseren?

Expositie

Olaf Kramer noemt zich visualizer van architectuur. Daarnaast is Olaf een fotograaf met een voorkeur voor verstilling, licht en ongepolijste oude architectonische omgevingen. Deze ingrediënten staan dan ook aan de basis van de reeks foto’s die hij in de loop van jaren in zijn woonplaats Haarlem heeft gemaakt. Onder de titel "Olaf ziet Haarlem" exposeert hij nu in de gang van het ABC Architectuurcentrum. Dit werk is eerder in de Dakkas geëxposeerd tijdens Kunstlijn 2018.

Expositie

Van woensdag 30 oktober tot en met 1 december zijn in het ABC tekeningen en schilderijen van stadsbeelden van de Haarlemse Vera West te zien. Haar werk bestaat uit suggestieve en verstilde beelden van de stad en observaties van de mens en omgeving. Soms zijn het fragmenten van bijvoorbeeld een paar benen met een grote schaduwpartij eronder, een ander moment is het weer een wat meer uitgewerkt figuratief werk van een bekende straat in Haarlem.

Tijdens de Haarlemse Kunstlijn op 2 en 3 november is deze expositie in de tuinzaal van het ABC gratis toegankelijk.
Daarbij bespeelt Julia Hollander op 3 november om 14.00 uur de vleugel in de tuinzaal bij het werk van Vera West voor een bijzonder concert.

Expositie

Van 27 september tot en met 1 december toont het ABC het veelzijdige werk van de Haarlemse architect, sportman, tekenaar en levenskunstenaar Jan Smidt (1929-2019). Smidt was een man die vele talenten in zich verenigde. Hij werd door familieleden weleens knipogend 'de kleine Haarlemse homo universalis' genoemd. Bij zijn dood - begin dit jaar - getuigden de wanden van zijn huis daarvan. Zo hing daar onder meer een selectie van zijn vele schetsen, maar ook de honkbal-poster waarop hij in actie was vereeuwigd en een tekening met zijn persoonlijke interpretatie in gedempte kleuren van het Haarlemse stadscentrum.