Manifestatie

Zoals ieder jaar verzorgt het ABC het programma voor de Dag van de Architectuur in Haarlem en de regio. Deze keer wordt die landelijke dag gevierd in het weekend van zaterdag 15 en zondag 16 juni. Het thema dit jaar is ‘Ruimte maken...’. Op de zaterdag organiseert het ABC rond dit thema bijzondere rondleidingen in en openstellingen van gebouwen. De aftrap is in winkelcentrum Schalkwijk bij het informatiecentrum Schalkwijk 2030. Daarna kunnen we een kijkje nemen bij diverse projecten zoals op het dak van 'Factory', het Amerikablok maar ook bij de Rudolf Steiner College & School. Ook kan je de voormalige V&D aan het Verwulft nog een keer bezoeken... Voor een aantal activiteiten moet je je vooraf telefonisch aanmelden bij het ABC (023 534 05 84). Het volledige programma staat in onze programmafolder die je bij het ABC en op diverse locaties in de stad kan ophalen. De Dag van de Architectuur-folder is er ook als printversie die je hieronder kan downloaden.

!!! LET OP: ten opzichte van het gedrukte programma zijn er een paar wijzigingen/aanvullingen en verbeteringen:

- Bij Nr. 1, Aftrap is het juiste adres Rivièradreef 39 (in het winkelcentrum) en dus niet Floridaplein 13;
- Bij Nr. 4 zijn de tijden rondleidingen Amerikablok en Smartdock: 11.00 uur, 12.00 uur en 13.00 uur (en niet 14.00 uur)
- Bij Nr. 6 , renovatie kantoorgebouw is het juiste adres Surinamepad 90 (en niet huisnummer 4)
- Bij Nr. 12, rondleidingen flexwoningen om 13.00 en 14.00 uur kunnen per keer maximaal 10 personen mee, aanmelden is toch noodzakelijk via tel. ABC: 023 534 05 84 !!
- Bij Nr. 16 'Renovatie kantoorgebouw Gonnetstraat' kunnen per rondleiding maximaal 25 personen mee;
- In het colofon staat de naam van Deniz fout: dat moet zijn Deniz Sükür

Manifestatie

Op donderdag 13 juni organiseert Stichting CoLA in samenwerking met o.a. het College van Rijksadviseurs (CRa) in het Rotterdamse Nieuwe Instituut een netwerk- en kennisdag. Deze dag is bedoeld voor vertegenwoordigers van architectuurcentra maar bijvoorbeeld ook voor stadsarchitecten en heeft plaats in het kader van het Rijksprogramma Mooi NL. Het middagdeel van deze dag is vanaf 14.00 uur openbaar. Dan vindt onder meer een publieke dialoog plaats over de grote ruimtelijke opgaven waar Nederland voor staat zoals: de woningennood, energietransitie en klimaatverandering. 

Manifestatie

Op donderdagmiddag 23 mei organiseert Atelier Stad in het ABC een mini-symposium over de betekenis en de rol van water in de openbare ruimte. De blauwe draden van dit mini-symposium zijn: 
‘Hoe zetten we water in als ontwerpelement in de openbare ruimte? ’
‘Hoe verminderen we tegelijkertijd de hittestress  in de stad?’
‘Wat is het effect van bruikbaar en beleefbaar water in de stad op het stadsleven?’
Drie inspirerende experts geven hun visie op deze thema’s en gaan aansluitend met aanwezigen hierover in gesprek. De drie experst zijn: Hiltrud Pötz (atelier GROENBLAUW), Linde Elsinga (De Urbanisten) en Ronald Bron (HOSPER)

Programma:
13.00     Inlopen en bijpraten 
13.30     Start Symposium
15.00     Interactief panelgesprek 
16.00     Afsluiting en borrel

Aanmelden kan alleen via atelierstad@haarlem.nl. Wees er snel bij ivm beperkte beschikbaarheid!

Manifestatie

Haarlemse superkids opgelet! Zin in een superleuk evenement met je ouders in alle musea in Haarlem? Op zaterdag 21 oktober 2023 is het zover: speciaal voor gezinnen met kinderen tussen de 4 en 12 jaar doet het ABC samen met alle andere musea in Haarlem van 17.00 tot 21.00 uur zijn deuren voor jullie open. Er is van alles te doen: spannende speurtochten, coole workshops, leerzame rondleidingen en nog veel meer. 

Klik op de blauwe knop om je kaartje te bemachtigen.

Koop hier je tickets

Wees er snel bij want we hebben dit jaar een beperkt aantal tickets beschikbaar, op=op!

Manifestatie

Van 14 oktober tot en met zondag 19 november kan op de website www.spraakmakendhaarlem.nl én in het ABC - vanaf 17 oktober - gestemd worden op een van de tien genomineerde projecten voor de Lieven de Key Publieksprijs 2023. Dit jaar is het thema: Architectuur. De vakjury heeft uit een groslijst van meer dan 50 projecten die de afgelopen drie jaar zijn gerealiseerd, er tien geselecteerd. Op dinsdagavond 21 november wordt tijdens een feestelijke avond in De Koepel bekend welk project de vakjury tot winnaar heeft gekozen én welk project de Publieksprijs ontvangt. Voorafgaand aan deze bekendmakingen wordt dan ook - traditioneel - de Lieven de Key Lezing gehouden. Dit jaar spreekt architecte Marianne Loof (LEVS), tevens jurylid, die lezing uit.

Manifestatie

Op woensdag 4 oktober 2023 vindt in ABC Architectuurcentrum Haarlem een feestelijke presentatie van de essaybundel A City of One's Own plaats. Deze bundeling is het product van het gelijknamige residentieproject van Anouk Harkmans (23 jaar) en wordt tot 22 oktober ondersteund door een expositie in ABC.

Inloop17.00 uur
Aanvang: 17.30 uur
Locatie: ABC Architectuurcentrum

Manifestatie

In het weekend van 17 en 18 juni vieren we weer de landelijke Dag van de Architectuur. Zoals ieder jaar organiseert het ABC Architectuurcentrum dan in Haarlem e.o. opstellingen, rondleidingen en presentaties in gebouwen en op locaties waar je normaal gesproken niet zo snel (binnen)komt… Het thema dit jaar is Toegang & Toegankelijkheid. We gaan aandacht geven aan voorbeelden en processen waarin architectuur, ontwerp en het gesprek over de stad verwelkomend is, onderdak biedt en ook ruimte geeft. Extra aandacht krijgen vijf gebouwen/locaties die toegankelijk zijn voor iedereen. Want dat is namelijk nog lang niet vanzelfsprekend. Het thema van Universele toegankelijkheid, dat gekoppeld is aan het VN-Verdrag Handicap, vindt nog (veel) te weinig weerklank in de architectuur. Dat blijkt ook uit de reacties en adviezen ervaringsdeskundigen die deze dag mede vormgeven.
De folder met alle activiteiten op 17 en 18 juni is te verkrijgen bij het ABC. Je kan ook
hier de PDF daarvan downloaden of hier de googemapskaart met alle locaties en omschrijvingen (handig voor op je telefoon!)

RECTIFICATIES: 
in de gedrukte folder staat dat de rondleiding bij LINK! (nr 11) om 13.00 uur start. Dat moet zijn 14.00 uur. Telefonische aanmelding bij het ABC vooraf is noodzakelijk, tel. 023 534 05 84

Manifestatie

Op zaterdag 3 december organiseert het ABC in de tuinzaal een feestelijke architectuurboekensale  en designverkoop. De opbrengst gaat naar een educatief doel: een zonnescherm voor de kinderworkshopruimte in het ABC.
Het boekenaanbod bestaat onder meer uit fotoboeken, monografieën over architecten, historische werken, boeken over regionale en Haarlemse architectuur en stedenbouw,  kunst- en designboeken en een afdeling varia met verrassende titels voor zachte prijsjes en zelfs een aantal collector's items.

Manifestatie

Op dinsdagavond 22 november is het weer zover. Dan wordt de Haarlemse Lieven de Key Penning 2022 uitgereikt. Tevens wordt dan bekend gemaakt welk project de publieksprijs wint. Het thema is dit jaar ‘Monumenten & Erfgoed’. Er zijn 10 genomineerden, stuk voor stuk spraakmakende projecten die een bijzondere bijdrage leveren aan de ruimtelijke kwaliteit van deze stad. Deze feestelijke avond vindt plaats op de tweede verdieping van de voormalige V&D aan het Verwulft.

Manifestatie

Tijdens de KinderKunstlijn op 5 en 6 november is er voor kinderen een educatieve route uitgezet langs 8 locaties in Haarlem: een wandeling door de stad langs Kunstlijn-locaties en inloopworkshops bij musea waaronder het ABC. De locaties zijn allemaal gratis toegankelijk. Kinderen komen zo op een speelse manier in aanraking met kunst.
Het ABC pakt tijdens dit weekend uit met maar liefst drie leuke workshops.