Presentatie door samensteller Tom Maas
Lezing

Aanvang: 20.00 uur, zaal open: 19.30 uur - toegang gratis

 

De afgelopen twee jaar heeft het ministerie van VROM, nu Infrastructuur en Milieu, gewerkt aan het samenstellen van de Canon van de Ruimtelijke Ordening, kortweg CanonRO.nl geheten. Deze is te zien op de gelijknamige website www.CanonRO.nl . Achter de 35 iconen van deze canon gaan heel wat discussies schuil over de kwaliteit van de inrichting van Nederland. Discussies die nu, met voortgaande decentralisering van ruimtelijk beleid, verder op scherp worden gezet. Op woensdagavond 8 juni licht Tom Maas, een van de samenstellers, om 20.00 uur in het ABC de canon toe en gaat hij over de vele facetten die bij deze canon een rol spelen in gesprek met het publiek.

Nederland is een land dat is bedacht en ontworpen door en voor mensen. Voor veel buitenlandse planners (planologen, stedenbouwers etc.) is Nederland een ideaalvoorbeeld van wat met een goede ruimtelijke planning bereikt kan worden. Maar hoe is dit allemaal zo gekomen? En welke mijlpalen waren er cruciaal in de afgelopen jaren? Om dit te (her)ontdekken hebben het ministerie van VROM en het Nirov het initiatief genomen om een Canon van de Ruimtelijke Ordening samen te stellen; een zoektocht naar de ruimtelijke concepten, plannen en personen die tekenend zijn voor de manier waarop het Nederlandse land(schap) is gemaakt. Het zijn verhalen die zowel naar vele kanten uitwaaieren als ook nauw met elkaar verbonden zijn. De CanonRO.nl biedt zowel de vakwereld als een breder publiek een referentiekader voor verdere ontwikkeling.

 

De projectleiders van de CanonRO, Tom Maas en Erik van den Eijnden, maken een ronde langs verscheidene architectuurcentra van Nederland, om met een interactieve presentatie - waarbij de discussie niet wordt geschuwd - de canon verder uit te diepen en concreet te maken op lokaal en regionaal niveau. In dat kader zijn de komende jaren ‘spannend’ te noemen voor de Ruimtelijke Ordening van Haarlem en Kennemerland, gelegen in/aan de zogenoemde Noordvleugel van de Randstad én onderdeel uitmakend van Metropoolregio Amsterdam. Enerzijds moet er immers nog veel gebouwd worden en is het voor de Nederlandse economie de belangrijkste regio, terwijl anderzijds het roer in de ruimtelijke ordening om gaat. Zo worden vertrouwde concepten zoals rijksbufferzones losgelaten en laat het Rijk veel meer over aan regionale en lokale overheden. Een blik op de CanonRO.nl kan de regio helpen: wat is belangrijk, wat heeft gewerkt, wat zijn grote lijnen om op voort te bouwen?

Meer informatie: