Lezing

De Vitale Stad
Tegen alles waaraan een mens kan leiden: Haarlemmer Olie is een klassiek wondermiddel. Een dergelijk alomvattend medicijn bestaat niet voor de kwalen van onze steden.

Reserveren gewenst:
info@architectuurhaarlem.nl

Berusting is slechts een mooi woord voor het afsterven van onze innerlijke vitaliteit.
(John Cowper Pawys- geb.1872)

De vitale stad

Tegen alles waaraan een mens kan leiden: Haarlemmer Olie is een klassiek wondermiddel.
Een dergelijk alomvattend medicijn bestaat niet voor de kwalen van onze steden.
Haarlem is een prachtige oude stad met alle voordelen die dat kan hebben; stedenbouwkundig, architectonisch, cultureel, programmatisch, en sociaal, vaak beschreven als “De schat aan het Spaarne”.
Tegelijkertijd is Haarlem geen jonkie meer; geen nieuwe stad met ruime ontwikkelingskansen op onontgonnen terrein. Haarlem moet, net als een steeds groter deel van onze bevolking, omgaan met de kwaaltjes en beperkingen die bij haar gerijptheid horen.

Maar net als bij mensen, gaat het er om hoe een oude stad tegelijk ook jong kan blijven; in geest maar ook van lijf en leden. Gebruik maken van nieuwe dynamiek en het benutten van kansen, zonder het kindje met het badwater weg te gooien. Hoe kan de stad ook voor de langere termijn vitaal blijven; ruimtelijk, logistiek, programmatisch en sociaal. Hoe bereik je dat, welke middelen en maatregelen kun je daarvoor inzetten. Wat zijn de consequenties van politieke en beleidsmatige keuzes? Welke positie moet de stad innemen in de randstad, wat zijn daarbij haar kansen en mogelijkheden?
Hoe organiseer je dat met alle krachtsvelden en posities; ideologisch, getalsmatig en markttechnisch? En hoe zie je dat terug in concrete en gerealiseerde projecten?
Tenslotte is de vraag op wat voor manier dat gerelateerd kan worden aan ontwikkelingen in de regio en daarbuiten. Zijn er vergelijkingen te maken en conclusies te trekken?

Reserveren gewenst:
<a href="mailto:info@architectuurhaarlem.nl">info@architectuurhaarlem.nl</a&gt;