Expositie, werkatelier, workshops en discussies
Expositie

Tot half april is een van de tentoonstellingszalen van het ABC omgebouwd tot maquette-atelier en werkplaats. Er zal daar door onder anderen studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) gewerkt worden aan maquettes. Onder leiding van de docenten Arjan Karssen en Bernard Otte volgen deze studenten de workshops ‘De Maquette als onderzoeksmiddel’ en maken zij een maquette van een deel van Haarlem Oost (strook station Haarlem/Spaarnwoude tot en met ‘de Koepel’/Spaarne). Ter inspiratie toont het ABC in een andere ruimte een grote verscheidenheid aan maquettes. Zo staan er eenvoudige werk- en schetsmaquettes opgesteld maar ook relatief kostbare presentatiemaquettes. De een is van een grote schaal, de ander juist van een kleine. Er staan stedenbouwkundige modellen maar er is bijvoorbeeld ook een werkmaquette van de gang van het ABC…

Doel van de workshop voor de eerstejaars studenten HKU (studierichting Spatial Design) is kennismaken met maquettebouw. Dit wordt bereikt doordat zij aan de slag gaan met een reëel project in/over Haarlem Oost. Een prangende vraag in deze stad is namelijk ‘Hoe om te gaan met het oostelijk deel van het centrum en is dit een potentieel binnenstedelijk ontwikkelingsgebied? Om een mogelijk antwoord te vinden op deze boeiende vraag is een maquette een handig hulpmiddel. Vandaar dat de opgave voor de studenten luidt: Maak een ‘onderzoeksmaquettes’ (schaal 1:500) voor de nieuwe ruimtelijke opgaves in het gebied tussen station Haarlem/Spaarnwoude, de Amsterdamsevaart, de Amsterdamse poort en de Koepelgevangenis. De maquettes (deelgebieden) worden vervolgens daadwerkelijk gebruikt om in het ABC met betrokkenen en geïnteresseerden te discussiëren. Ruimtelijke opgaven en kansen in dit gebied kunnen dan met behulp van de maquettes onderzocht worden. De werkmaquettes van de deelgebieden worden in een 2 daagse workshop vervaardigd in het ‘atelier’ in het ABC (op 12 en 19 februari). De gestelde leerdoelen zijn: • kennismaken met een reële grootstedelijke ruimtelijke opgave; • gebruik van de maquette als ruimtelijk onderzoekmiddel; • werken op schaal; • aanleren vaardigheden en technieken; • registreren en vertalen van de gegeven situatie naar schaal; • materiaalverkenning.

Zodra de maquettes klaar zijn organiseert het ABC een of meer (openbare) bijeenkomsten om met betrokkenen en gebruikmakend van de maquettes te discussiëren (zie hiervoor de website van het ABC). Ook zullen gedurende de expositieperiode in de maand maart een of meerdere openbare demonstraties ‘maquette-maken’ worden gegeven door Arjan Karssen en Bernard Otte. Kijk ook daarvoor op de website van het ABC!
Uitgangspunt voor de workshops, de demonstraties en het maquette-atelier is overigens de publicatie 'Maquettes, bedenken-maken-overtuigen'. Dit boek is ook bij het ABC te verkrijgen (prijs: 26,50 euro)