toelichtende tekst ABC-expositie op 'Trotters', Hortusplein Haarlem

 

Wat is er nu al te zien?

 

Kraaijvanger . Urbis – Hans Goverde

De glazen kubus midden op het Hortusplein is de voetgangersentree en geeft toegang tot de parkeergarage met 1.000 plaatsen, die verdeeld zijn over drie verdiepingen onder een groot deel van het Raaksgebied. Daarmee is de hoeveelheid parkeerplekken in het gebied verdubbeld: van 640 in de bovengrondse naar 1000 openbare parkeerplekken in de ondergrondse parkeergarage en daarnaast 200 plekken in de bewonersgarage.

 

Bolles+Wilson – Peter Wilson

De Raakspoort kenmerkt zich door verspringende volumes en een levendige bakstenen gevel met karakteristieke strepen en vlakken, verkregen door het aanbrengen van kleur- en structuurverschillen in het metselwerk. Al van verre wordt het gebouw gemarkeerd door een toren met klok.

De gevel langs de Zijlvest is in tweeën gedeeld. Dat levert een passage en daglicht op.

De gemeentelijke publiekshal komt op de hoek. Een glazen entreehal onderstreept de publieke functie van dit deel van de Raakspoort. Rechts van de publiekshal komt de entree naar de bioscoop. Boven de publieke ruimten op de plint komen kantoren en vergaderruimtes voor de Haarlemse ambtenaren

 

Claus en Kaan Architecten – Jaap Gräber

Dumont (24 woningen in voormalige HBS-B)

De HBS-B met zijn rijkgedecoreerde voorgevel en zijn ruimtelijke structuur is behouden en omgevormd tot een wooncomplex, dat ook in naam naar zijn oorsprong verwijst, de architect Dumont. Van twee klaslokalen werd steeds één appartement gemaakt.

Aansluitend bevindt zich de nieuwbouw van het Lakenhof. Dumont en Lakenhof vormen samen een binnenhof.

 

Lakenhof (33 woningen)

Sommige appartementen zijn slechts 3.75 breed maar de woonkamer is altijd 7,50 breed. De woningen liggen als puzzelstukken in elkaar; de woning die smal begint heeft een woonkamer op de eerste verdieping en vice versa.

 

Palazzo

Het Palazzo is geïnspireerd op de klassieke palazzi uit Rome, zoals het Palazzo Farnese van Antonio da Sangallo. Acht appartementen zijn verdeeld over vier woonlagen, twee per verdieping. Hoewel de Romeinse palazzi meestal uit drie lagen bestonden heeft de Haarlemse variant de alzijdigheid van het gebouw, dat aan alle kanten interessant is, ermee gemeen, evenals de prominente kroonlijst.

Opvallend zijn de welvende zijmuren en het bijzondere metselverband, waarbij steen en voeg even dik lijken. Dit draagt bij aan de elegante uitstraling van het gebouw, net als het in steen gehouwen tableau boven de entree.

 

Crepain Binst Architecture – Jo Crepain

Raakskwartier (Zuiderstraatblok en Raakshof) (functie: wonen en winkelen / werken)

Jo Crepain, die helaas in 2003 overleed en het resultaat niet meer heeft kunnen aanschouwen, zette de traditie van Vlaamse invloeden in de Haarlemse binnenstad voort met zijn ontwerp voor het Raakskwartier.

Veel variatie in materiaal, kleur en vorm maar toch één geheel dat zich desgewenst naar binnen keert (de woningen) of naar buiten opent (naar het winkelend publiek).