toelichtende tekst ABC-expositie op 'Trotters' Hortusplein haarlem

Het stedenbouwkundig ontwerp van Donald Lambert combineert architectonische vernieuwing met herstel van het stedelijk weefsel.

 

De korrelgrootte van het ontwerp verbindt de wijde schaal van de benaderingsroutes met de compacte schaal van het historische binnenstedelijke gebied, waar het naadloos op aansluit.

Leidraad is een stelsel van openbare ruimtes gevormd door een aantal moderne pleinen en hofjes, de ‘Stadshoven’, geschakeerd langs vanzelfsprekend doorgetrokken lijnen van de oude stadsstructuur. Het aloude type van het Haarlemse hofje wordt hier opnieuw gerehabiliteerd en actualiseert het hier sinds 1640 aanwezige Zuiderhofje.

 

Een gelaagde opvatting van de stad, waarin elementen uit onderliggende plattegronden doorschemeren in het heden, draagt bij aan de genius loci, de geest of ziel van een plek.

In het Raaksgebied geldt dat voor het herstel van het idee van een stadspoort (Raakspoort), die hier van oudsher gesitueerd was. Maar ook in het fysieke behoud van het schoolgebouw, de HBS-B, met zijn rijkgedecoreerde gevel en ruimtelijke structuur.

Ook in detail is de continuïteit van de geschiedenis gewaarborgd: tien oude gevelornamenten waaronder twee beelden, ‘de handel’ en ‘de nijverheid’, twee portaalbogen van de HBS-A en gevelsteen De Stoomboot zijn/worden (terug)geplaatst op en aan de Raakspoort.

 

De gebruikte mix van functies (wonen, winkelen, parkeren, uitgaan en werken) garandeert een levendige openbare ruimte.

 

AFB. Donald Lambert, (Kraaijvanger .) Urbis, stelsel van openbare ruimtes gevormd door een aantal pleinen, pleintjes, hoven en hofjes, die de oude stadsstructuur verbindt met de openbare ruimten van de nieuwe Raaks