architectuurfotografie van Haarlemse fotograaf Peter Bulsing
Expositie

Van 18 januari tot en met 29 maart exposeert de Haarlemse fotograaf Peter Bulsing in het ABC zijn werk onder de titel ‘De schoonheid van het detail’. Bulsing toont op deze tentoonstelling architectuurfotografie waarbij zijn opleiding als grafisch vormgever duidelijk herkenbaar is én waarbij hij zich keer op keer zichtbaar vol overgave heeft ‘verloren’ in het detail. Voorbeelden van gebouwen die hij op deze karakteristieke wijze in beeld heeft gebracht - ‘geportretteerd’ - zijn SugarCity in Halfweg, raadhuis Hilversum en Spaarneziekenhuis Heemstede.

Peter Bulsing (1952) woont in Haarlem en is opgeleid als grafisch vormgever aan Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam. Als freelancer heeft hij vooral illustratiewerk verricht op (foto)grafisch gebied. Decennia lang was de natuur zijn voornaamste en enige inspiratiebron en was hij onder meer lid van het Natuurfotografengilde (NFG). Een beperking die voor hem uiteindelijk benauwend werkte omdat hij ontdekte dat alles een inspiratiebron kon zijn. Bij de overstap naar de digitale fotografie werd architectuur in de breedste zin van het woord de omgeving waarin hij zich fotografisch het meeste thuis voelde. Hij zegt hier zelf over: “Het zoeken naar het spel van lijnen en vlakken die permanent of tijdelijk zijn. Het spelen met licht. Het vinden van een geometrisch abstract beeld in iets groots dat door anderen is samengesteld. Je verliezen in ‘de schoonheid van het detail’, dat is mijn passie.”

Over het oeuvre van Peter Bulsing schrijft kunstenares Birgit Laken (sieraden, fotografie): “Zelden zie je bij hem een overzichtsfoto van het hele gebouw. Nee. Hij kiest dat deel waarmee hij een compositie kan samenstellen, dat het karakter weergeeft van het geheel. Hij portretteert daarmee als het ware de persoon achter het gebouw dat deze ontworpen heeft, het specifieke karakter van de architect, de wijze waarop deze vormgeeft aan de diverse onderdelen. Zijn fotografie staat niet in dienst van de architectuur. Nee. Het zijn op zichzelf staande abstracties daarvan.”

Meer informatie: