Op vrijdagmiddag 25 april organiseert het ABC Architectuurcentrum samen met de gemeente Haarlem een fietstocht langs vijf kerken. Alle vijf kerken hebben één ding gemeen: ze willen zich inzetten voor de wijk waarin ze staan en hun kerkgebouwen openstellen voor activiteiten vanuit de buurt. Vier kerken hebben meegedaan aan het project Buurtbaken. In een unieke samenwerking tussen de gemeente en maatschappelijke organisaties zijn deze kerken aan de slag gegaan om nieuwe gebruikers voor hun kerkruimten te vinden. En met succes. Een mix van religieuze en buurtactiviteiten kan kerken een nieuw toekomstperspectief bieden. De fietstocht sluit aan bij de expositie in het ABC Architectuurcentrum ‘Bakens voor de Buurt, over behoud en nevengebruik van kerkgebouwen’. In de expositie staat het combineren van religieuze functies met maatschappelijke, sociale en culturele activiteiten in buurtkerken centraal. Tijdens de fietstocht krijgen de deelnemers een rondleiding door de vijf kerken en een toelichting op hun buurtfunctie.
Datum: Vrijdagmiddag 25 april
Tijd: 13:30 tot ca.16:45 uur
Start: 13:30 uur bij Goede Herderkerk, hoek Rechthuisstraat/Spaarnrijkstraat (Zijstraat Rijksstraatweg)
Afsluiting: ca. 16:45 uur Shelter, Eksterlaan
Kosten: € 7,50 (€ 5,00 voor houders van een Museumkaart, Haarlempas of ABC-vriendenpas)
Aantal deelnemers: maximaal 20 personen
ACHTERGROND TE BEZOEKEN KERKEN
Het gebouw van de Goede Herderkerk aan de Rechthuisstraat is recent gemoderniseerd en verduurzaamd. De kerk wil oog hebben voor de omgeving en organiseert buurtgerichte activiteiten, open maaltijden, ontmoetingsmiddagen en een tweedehands kledingwinkel.
Het Verhalenhuis van de protestantse gemeente aan de Van Egmondstraat is een succesvol antwoord op de vraag hoe een kerk meer kan doen voor de buurt. In negen jaar is het uitgegroeid tot een volwaardig cultureel centrum voor film, filosofie, (jeugd)theater, lezingen en concerten met zinvolle thema's. Jaarlijks trekt het Verhalenhuis 15.000 bezoekers uit Haarlem en omgeving. Initiatieven voor de programmering komen van zowel van binnen als buiten de kerk.
De Pinkstergemeente Immanuel aan de Medanstraat wil minder gesloten overkomen. Er is een huiselijk programma voor gevluchte Oekraïners en het Leger des Heils gaat een ruimte verbouwen tot kledingswinkel en ontmoetingsplek. De eerst gesloten en versteende binnenplaats is deze winter omgetoverd tot een weelderige open, overdag vrij toegankelijke tuin voor de buurt.
De kerk in Spaarndam is de oudste kerk in het project Buurtbakens. Naast de wekelijkse kerkdiensten wordt de kerk nu al regelmatig gebruikt voor huwelijken, begrafenissen, concerten en kooruitvoeringen. De kerk wil meer betekenis krijgen voor Spaarndam, een kerk met een sociale en culturele bestemming die letterlijk en figuurlijk midden in het dorp staat.
De Shelterkerk aan de Eksterlaan heeft als droom om een baken voor de buurt te zijn waar de inwoners van Haarlem elkaar kunnen ontmoeten en getraind worden om hun plaats in de samenleving te vinden. Haar vijf zalen heeft de Shelter opengesteld voor maatschappelijk verhuur. Via verbouwingen wil men de mogelijkheden voor eigen- en medegebruik verder vergroten. Eén van de ruimtes is al verbouwd tot theaterzaal voor amateurgezelschappen en er is een koffiebar gekomen.