Expositie Intergratie architectuur
Architect atelier PUUUR, LÖHMANN’S Architecture, MEMAR.DUT©H, MOPET architecten, Artgineering, Anna Everding, Brecht Goeman, Rosanne van Yperen, Bram de Maat en Geurst & Schulze architecten b.v.
Geopend door Lucas Verweij, directeur Academie van Bouwkunst Rotterdam
Nederland is multicultureel. Maar komt dit ook tot uiting in haar architectuur?
Het openingsdebat "Integratie architectuur - united colors of NL" vindt plaats op donderdag 6 oktober om 17.00 uur in het ABC Architectuurcentrum Haarlem o.l.v. Lucas Verweij, directeur Academie van Bouwkunst Rotterdam. De gelijknamige tentoonstelling wordt hiermee officieel geopend.
Nederland is multicultureel. Maar komt dit ook tot uiting in haar architectuur? Houdt een architect met het ontwerpen überhaupt rekening met de samenstelling van de samenleving? Hoe gaat men om met nieuwe woonvormen, openbaar/privé, verzorgingsvormen, uitvaartcentra, begraafplaatsen en geloofscentra? Steeds meer architecten zien een uitdaging in bovenstaande problematiek. Projecten die in deze inspirerende expositie aan de orde komen zijn een Islamitische begraafplaats, multicultureel rouwcentrum, kosmopolitische straat, de poldermoskee, diverse badhuisstudies en woningbouwproject Le Medi.
Le Medi
In enkele steden begint de culturele pluriformiteit van Nederland inderdaad zichtbaar te worden in de architectuur. Le Medi, een mediterrane wijk in aanbouw in Rotterdam, is hier een voorbeeld van. Het stedenbouwkundig plan voor le Medi, uitgewerkt door Geurst & Schulze, toont de structuur van een Ksar. Dit is een ommuurde Marokkaanse wijk waar families bijeen wonen en het leven zich binnen de muren afspeelt.
Deelnemende exposanten
atelier PUUUR, LÖHMANN’S Architecture, MEMAR.DUT©H, MOPET architecten, Artgineering, Anna Everding, Brecht Goeman, Rosanne van Yperen, Bram de Maat en Geurst & Schulze architecten b.v.
De expositie is te zien vanaf zondag 2 oktober tot en met 27 november 2005.
Concept en vormgeving MEMAR.DUT©H, gastconservator onder het hoofdthema Typisch NL.