Ton Brugman spreekt over 'vergeten' architect
Lezing

In het kader van de reizende tentoonstelling over het werk van architect Jan Stuyt (1868-1934), die tot en met vrijdag 16 september in het ABC te zien is, geeft Ton Brugman op woensdagavond 14 september om 20.00 uur een lezing over deze architect. Onder de titel ‘Jan Stuyt: meer dan alleen een kerkbouwer’ beschouwt sociaal-planoloog en voormalig milieu-inspecteur Ton Brugman het oeuvre van de ‘vergeten’ architect Jan Stuyt.

Ton Brugman is ‘Stuyt-kenner’ en bovenal liefhebber van het werk van de architect Stuyt. In zijn lezing zal Brugman onder meer spreken over de carrière van Stuyt - die onder meer werkzaam is geweest bij  Cuypers - het veelzijdige oeuvre van de architect en ingaan op enkele bijzondere ontwerpen als kerken maar zeker ook zijn ontwerpen voor onderwijsinstellingen, raadhuizen en vele woningen. Ook de specifieke opvattingen en relaties van Stuyt worden belicht.

 

expositie

De vergeten architect Jan Stuyt (1868-1934) wordt dit jaar in ere hersteld door een reizende tentoonstelling, een begeleidende website, publicaties en lezingen. Hiermee wordt aandacht geschonken aan het leven en werk van een architect, die de Nederlandse bouwkunst verrijkte met een groot aantal oosterse kenmerken. Van 25 juni tot en met 16 september is een overzicht van het leven en werk van Stuyt te zien in het ABC.

Stuyt was in de eerste decennia van de vorige eeuw verantwoordelijk voor meer dan 300 ontwerpen, waarvan ruim 200 zijn gerealiseerd. Van de Obrechtkerk in Amsterdam en het Seminarie Hageveld in Heemstede, zijn directe betrokkenheid bij de Haarlemse St. Bavokathedraal via raadhuizen in onder meer Castricum en Heemstede tot ca. 3000 woningen in Heerlen.

Zijn tamelijk traditionalistische opvattingen, die sterk ingingen tegen de toenmalige tijdgeest, worden vaak gezien als voorlopers van de Delftse School van M.J. Granpré Molière. Stuyt ontwierp een nieuwe, en later veel nagevolgde bouwstijl die een mengeling vormde van romaanse en vooral byzantijnse elementen. De inspiratie die hij opdeed tijdens zijn reizen naar Italië, Turkije en het Midden-Oosten heeft overal in ons land sporen achtergelaten.

De expositie en lezing over Stuyt sluit verrassend goed aan bij een andere expositie in het ABC, namelijk 'Fusion' over en van het Delftse bureau WAM architecten (Wilfried van Winden). Het werk van dit bureau wordt namelijk eveneens gekarakteriseerd door vermenging van stijlen en van niet-westerse invloeden. Achtergronden hierover worden belicht op 21 september tijdens een lezing.