verkoopexpositie
Expositie

Tot en met 10 oktober toont het ABC bijzonder werk van veelzijdig kunstenaar Joost Swarte. Te zien zijn een tiental prenten die hij maakte in opdracht van het Gemeentemuseum Den Haag voor een ‘kinderkunstboek’ over 100 jaar kunstenaarsbeweging De Stijl.  Swarte’s ingelijste tekeningen (zogenoemde piezo’s = hoogwaardige druktechniek) worden, tezamen met ander werk van hem, in het ABC verkocht. Daarnaast is er op de expositie ook aandacht voor plan ‘De Vierhoek’ in Haarlem waaraan Joost Swarte samen met HER architecten werkt.

Joost Swarte en De Stijl
Honderd jaar geleden veranderde er iets in de kunsten. Voor die tijd was een schilderij altijd een plaatje geweest, waarop je iets kon herkennen. Kunstenaars vonden dat niet meer nodig. Een schilderij mocht mooi zijn van zichzelf. Frisse kleuren en vlakjes; méér was er niet nodig. Het schilderij zelf kreeg de hoofdrol.
Deze nieuwe ideeën kwamen samen in het tijdschrift De Stijl. Maar als je wilt weten hoe kunstenaars echt werken, kun je het beste gaan kijken in hun atelier. Bij tien kunstenaars, architecten en ontwerpers is Joost Swarte ‘op bezoek geweest’. Wat Joost Swarte daar allemaal ontdekte is te zien op tien prenten en in zijn boek ‘En toen de Stijl’.

De stijl van Joost Swarte
Na een lange geschiedenis aan planvorming heeft de HHB Groep medio 2016 de samenwerking gezocht met HER architecten en Joost Swarte om te komen tot een nieuw ontwerp voor de zogenoemde ‘HKB locatie’. Deze locatie betreft het voormalige HKB gebouw, het voormalige pand van ‘de Willie Wortel’ naast dansschool Schröder én de parkeerplaats tussen Tempelierstraat/Raamsingel. Gezien de lastige voorgeschiedenis van planvorming voor deze plek is gekozen voor een echt Haarlems ontwerpteam.
Het gehele plan van Joost Swarte en HER architecten voor De Vierhoek kent een rijke diversiteit aan woning typologieën. Grotere appartementen zijn voorzien aan de Raamsingel, starters en eenpersoonshuishoudens krijgen een plek in het voormalige HKB gebouw terwijl ouderen aan het hof kunnen wonen.
Met het stedenbouwkundig ontwerp voegt De Vierhoek zich zorgvuldig in het stedenbouwkundig weefsel van de Raamsingel en de Tempelierstraat, zowel ruimtelijk, programmatisch als vanuit historisch perspectief.