Op donderdagavond 20 april geeft Paul Morel, projectleider van Stadsherstel, een lezing in het ABC. Hij zal aan de hand van praktijkvoorbeelden - zoals het Rosenstock Huessy Huis en het Seinwezen - uitleg geven over de activiteiten van Stadsherstel, dat inmiddels een zeer belangrijke speler is geworden op de Haarlemse en Zuid-Kennemer vastgoedmarkt.
Datum: Donderdagavond 20 april
Aanvang: 20.00 uur (inloop v.a. 19.30 uur)
Locatie: ABC Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47, Haarlem
Toegang (incl. koffie/thee): € 7,50 (€ 5,00 met Museumkaart, Haarlempas of ABC-vriendenpas)
Het van oorsprong Amsterdamse bedrijf Stadsherstel is de afgelopen twintig jaar in Haarlem vrijwel zeker de belangrijkste speler geworden waar het gaat om hergebruik van gebouwen. Het begon in Amsterdam in de jaren vijftig van de vorige eeuw. De term ‘Derde Wereldstad’ is wel eens gebruikt om het verval in die tijd te beschrijven. Verkrotte huizen die veelal in de stutten stonden, afgebroken panden en bouwvallen bepaalden het stadsbeeld. Gelukkig waren er particulieren die de schoonheid van de stad nog zagen en iets tegen het verval wilden doen. Zij richtten Stadsherstel op, redden de monumenten en de historische binnenstad en gaven de stad weer haar woonfunctie terug. Tegenwoordig richt Stadsherstel zich al tientallen jaren niet meer alleen op het restaureren van woonhuismonumenten in Amsterdam. Vele soorten panden zoals kerken, forten, pakhuizen, scholen en industriële monumenten heeft zij onder haar hoede. En het werkgebied is in de loop der jaren uitgebreid tot 45 kilometer rondom Amsterdam.
De presentatie van Paul Morel vindt plaats in het kader van de expositie 'Overnieuw'. In deze expositie toont het ABC een verscheidenheid aan Haarlemse gebouwen die één ding met elkaar gemeen hebben: ze hebben allemaal een andere functie gekregen dan waarvoor zij oorspronkelijk waren ontworpen en gebouwd. OVERNIEUW laat grote, spectaculaire voorbeelden zien, zoals de recent getransformeerde gevangenis De Koepel, maar ook talloze voormalige winkelpanden die vaak een nieuw leven hebben gekregen als woning. De expositie OVERNIEUW wil ook een pleidooi zijn voor transformatie en hergebruik. Architecten en ontwikkelaars zouden hierin meer creativiteit en energie moeten stoppen dan in sloop en nieuwbouw. Dat is goed voor de beperking van de stikstofuitstoot, voor het behoud van erfgoed, en voor het behoud van de identiteit van een buurt of stad.