Lezing

Op initiatief van de toenmalige stadsarchitect Thijs Asselbergs, organiseerde het ABC 20 jaar geleden het veelomvattende project ‘LISA in Haarlem’. Voor dit project, dat bestond uit voordrachten, discussies en een bundeling van het geheel in een boekje, werd de stad Haarlem onder de loep genomen vanuit vier thema’s: Landschap, Interieur, Stedenbouw en Architectuur (vandaar de naam LISA). Voor elk thema werd een specialist uitgenodigd. Daarnaast werd een aantal ontwerpers en bestuurders die toen actief waren in Den Haag, Maastricht, Amersfoort en Groningen, gevraagd hun visie op Haarlem te geven en onderlinge vergelijkingen te maken onder de titel ‘Ontwerpexpertise’.

Het ABC gaat nu met ‘LISA in Haarlem revisited’ de eerdere editie in perspectief plaatsen. Doel is om kort terug te kijken naar de ideeën en visies van weleer en wat daarmee is gebeurd, maar vooral om te horen en bespreken wat nu het perspectief is op de toekomst. Wat zijn de Haarlemse thema’s voor de komende decennia en hoe moet daarop gereageerd worden? Deze en samenhangende vragen komen aan de orde in ‘LISA in het ABC’. Voor deze editie van LISA zijn voor zover mogelijk dezelfde inleiders benaderd als 20 jaar geleden…

Wat: Lezingen, voordrachten, discussies, ‘expertmeeting’ en publicatie

Uitvoering:  v.a. woensdagavond 16 januari tot medio mei 2013 

Aanvang: 20.00 uur (zaal open v.a. 19.30 uur), toegang gratis

Locatie: ABC Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47, Haarlem

 

L. Woensdagavond 16 januari: Landschapsarchitectuur belicht door bureau HOSPER

Mark van Rijnberk plaatst de voordracht die Alle Hosper 20 jaar geleden hield in perspectief. Hoe staat het inmiddels met de samenhang in de stad en hoe ziet hun visie op de toekomst eruit?

 

I. Woensdagavond 6 februari: Interieur van de stad door Marlies van Diest

20 jaar geleden besprak architect Cees Dam de stand van zaken in de openbare ruimte van Haarlem. Hij is echter niet in de gelegenheid op 6 februari te komen. Daarom is nu Marlies van Diest (bureau Marlies van Diest Ontwerp tuin-stad-landschap) gevraagd het interieur van deze stad te bespreken. Wat is daarbij voor haar essentieel? Wat wenst zij Haarlem m.b.t. de openbare ruimte toe en wat juist niet? Van Diest kent Haarlem goed. Zo heeft zij in het verleden meegewerkt aan een beleidsnotitie over de inrichting van openbare ruimte en meer recentelijk aan de Nota Ruimtelijke Kwaliteit.

 

S. Woensdagavond 27 februari: Stedenbouw door Jo Coenen

In 1993 hield Ben Eerhart een pleidooi voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Laat Haarlem rustig klein blijven was zijn devies. Jo Coenen is nu voor LISA in het ABC gevraagd die uitspraken tegen het licht te houden en zijn visie op wenselijke stedenbouwkundige ontwikkelingen te schetsen.

 

A. Woensdagavond 20 maart: Architectuur door Maarten Kloos

De lezingenreeks wordt afgesloten door Maarten Kloos die twee decennia geleden sprak over een cultureel carré als ruggengraat voor het centrum van de stad en over het met relatief kleine ingrepen sorteren van een groot effect. Geldt dat nog steeds of vraagt de toekomst van Haarlem om grote gebaren?

 

Best Practices

Naast deze voordracht- en discussieavonden heeft op 10 april een expert meeting / minisymposium plaats. Genodigden zijn stadsbouwmeesters en experts die werkzaam zijn in steden met vergelijkbare uitdagingen en ontwerpopgaven als in Haarlem. Hierbij treedt stadsbouwmeester Max van Aerschot op als moderator.