werk van pitcher, restauratiearchitect en tekenaar Jan Smidt
Expositie

Van 27 september tot en met 1 december toont het ABC het veelzijdige werk van de Haarlemse architect, sportman, tekenaar en levenskunstenaar Jan Smidt (1929-2019). Smidt was een man die vele talenten in zich verenigde. Hij werd door familieleden weleens knipogend 'de kleine Haarlemse homo universalis' genoemd. Bij zijn dood - begin dit jaar - getuigden de wanden van zijn huis daarvan. Zo hing daar onder meer een selectie van zijn vele schetsen, maar ook de honkbal-poster waarop hij in actie was vereeuwigd en een tekening met zijn persoonlijke interpretatie in gedempte kleuren van het Haarlemse stadscentrum.

Pitcher en architect

In de jaren vijftig was Jan Smidt, zoon van een lokale aannemer, een van de beste werpers van het Europese honkbal. Zo behaalde hij met het Nederlandse honkbalteam, als beste man op de heuvel, in 1956 het Europees kampioenschap. Als getalenteerd pitcher werd hem na een stage bij de New York Giants een contract aangeboden. De professionele werper-in-wording nam echter de boot terug naar Nederland om zijn opleiding HTS-bouwkunde af te maken en zich in Haarlem verder te ontwikkelen tot architect.



pitcher



Teylersmuseum en de twaalf huisjes


Als ‘begenadigd’ architect bleek snel zijn passie niet uit te gaan naar nieuwbouw. Het hart van de rijzige, even stuurse als charmante Smidt – zoals intimi hem omschrijven - lag bij renovatie. Zo specialiseerde hij zich in verbouw- en renovatieprojecten en gaf hij onder meer leiding aan restauratiewerkzaamheden in het Teylersmuseum én aan die van de karakteristieke twaalf huisjes op het Groot Heiligland naast het ABC.

studie

Begenadigd tekenaar

'Jan Smidt was naast ook een fenomenaal schetser', schreef Peter de Waard in de De Volkskrant in het aan hem gewijde in memoriam. Als lid van ‘kunstkring de acht’, gevestigd op de tweede verdieping van de Waag, maakte hij een grote verscheidenheid aan schetsen, naaktstudies en vereeuwigde hij tot op het laatst talloze modellen. Hij deed dat met uitzicht op het Spaarne, waar hij zo dikwijls te vinden was geweest op zijn eigen boot. Deze boot had Smidt met hulp van een lasser, timmerman en zijn eigen gezin omgebouwd en ontworpen van stalen casco tot vakantieschip. Als werper, restauratie-architect en tekenaar gaf Jan Smidt het begrip 'met vaste hand' een extra dimensie.