resultaten internationaal design-project van studenten INHolland
Expositie

De afgelopen 10 weken hebben circa 50 studenten uit Nederland, Oostenrijk en Zweden zich gebogen over de opdracht om een ontwerp te maken voor een concertpaviljoen voor experimentele muziek aan de rivier het Spaarne in Haarlem. De resultaten van die studie, die begon met een 3-daagse workshop, worden nu tentoongesteld en zijn op de expositie ‘Musicpavilion Spaarne’ tot en met 30 mei te zien in het ABC.

De fictieve opgave waar de (bouwkunst)studenten zich over bogen betrof een concertpaviljoen voor experimentele muziek dat gerealiseerd moest gaan worden op het zogenoemde Figee-terrein in Haarlem. Daarbij diende veel aandacht geschonken te worden aan de verhoudingen van deze specifieke locatie met het Spaarne, maar bijvoorbeeld ook aan de relatie van water én muziek, en met die van architectonische vorm én muziek. Ook de samenhang met de locatie en de omgeving (het Drosteterrein, het Scheepmakerskwartier en de Haarlemse binnenstad), maakte nadrukkelijk onderdeel uit van de opdracht. De expositie in het ABC, met maquettes, schetsen en presentatietekeningen, is het zichtbare resultaat van een tien weken durend studieprogramma dat begon met een driedaagse workshop in het ABC. Deelnemende scholen waren de Chalmers University, Göteborg (Zweden), Fachhochschule Joanneum, Graz (Oostenrijk) en INHolland School of Technology/Bouwkunde, Haarlem.

 

Het studieprogramma ‘Musicpavilion Spaarne’ is een initiatief van Hogeschool INHolland, de gemeente Haarlem en het ABC. De idee van de studie en de expositie sluit daarbij naadloos aan bij de manifestatie én de zwaan-kleef-aan-expositie ‘Haarlem ontmoet het Spaarne’. Een recentelijk toegevoegd onderdeel aan deze manifestatie is overigens de zogenoemde ‘Spaarne Audio Tour’ die voor MP3 en iPhone on line staat. Deze tour is bedoeld voor eenieder die het Spaarne met eigen ogen wil gaan bekijken. De gratis te downloaden rondleiding is geschikt voor fiets-, wandel- of boottochten. Als gidsen treden op: architectuurcriticus Hilde de Haan, stedenbouwkundige Jan Dekker en kunsthistoricus Renée Borgonjen. Op 25 plekken langs de rivier staan zij stil om achtergronden en wederwaardigheden te vertellen, zoals bij het Drosteterrein, Schoteroog, Teylers Museum et cetera.

De audiotour is gratis verkrijgbaar voor iedereen in Haarlem en ver daarbuiten en ook op de computer thuis te beluisteren via www.architectuurhaarlem.nl of via www.artcast.nl