Expositie

Expositie Na de bloei - De Floriade in historisch perspectief.
Geopend door dhr. Milo Schoenmaker, wethouder ruimtelijke ordening Hoofddorp

De Floriade duurt drie seizoenen. De tentoonstelling floreert in de lente, de zomer en de herfst, van half april tot half oktober. Heeft de Floriade een beperkte houdbaarheid van 6 maanden of toch niet?

Het bekendste overblijfsel van de oudste Floriade in Nederland is de Euromast in Rotterdam, maar wat is er overgebleven in bredere zin?

Elke Floriade had een uitkijkpost om het geheel goed te overzien. Die panoramische vergezichten dienen in deze tentoonstelling als metafoor voor het terugblikken en vooruitkijken. Voor het grote overzicht; niet alleen qua ruimte maar vooral ook qua tijd.

Voorlopers van de Floriade vonden plaats in het Haarlemse Hertenkamp en wandelbos Groenendaal in Heemstede, in 1925. Tot 1960 is er slechts sprake van een groen decor voor de presentatie van bloemen in bedden. In 1960 wordt Rotterdam de gastheer van de tentoonstelling. Dan wordt ook voor het eerst de naam ÎFloriadeÌ gebruikt en doen architectuur en kunst hun intrede.

De Floriade houdt het midden tussen een wereldtentoonstelling en een amusementspark. Wereldtentoonstellingen presenteerden v.a. 1850 vernieuwingen op het gebied van cultuur en techniek. Crystal Palace en de Eiffeltoren zijn typische wereldtentoonstellingsÌpaviljoensÌ. Het amusementspark ontstond rond 1900 in Europa en de Verenigde Staten. Coney Island is daarvan een bekend voorbeeld. In eerste instantie waren architecten niet zo geïnteresseerd om te ontwerpen voor wereldtentoonstellingen. Daar kwam pas verandering in toen bekende architecten gebouwen maakten voor Disney World en Bernard Tschumi succes oogstte met zijn Parc de la Villette in Parijs.

De Nederlandse Tuinbouwraad bepaalt elke tien jaar waar de Floriade plaatsvindt:

in 1960 was dat in Rotterdam;

in 1972 viel de eer te beurt aan Amsterdam (Amstelpark);

Amsterdam Gaasperplas werd de locatie voor de derde Floriade in 1982;

Daarop volgde Zoetermeer in 1992 en tenslotte is

de Floriade dit jaar gesitueerd in Vijfhuizen en het Haarlemmermeerse Bos.

In deze tentoonstelling wordt op zoek gegaan naar de sporen die de Floriades hebben nagelaten. Een blik op het verleden geeft ons inzicht hoe Floriades na de bloei kunnen blijven floreren. Begrippen die daarbij een rol spelen zijn duurzaamheid, bruikbaarheid, flexibiliteit en anticipatie op de toekomst.

Tenminste houdbaar tot ?

Is er toekomst voor het terrein van een uitgebloeide Floriade, met andere woorden, kan de houdbaarheidsdatum worden overschreden?

Dat heeft alles te maken met beslissende momenten voor en na de bloei. Hoe succesvol een Floriade uiteindelijk is, hangt van meer af dan van die drie seizoenen.

A garden is not an object but a proces Ç Ian Hamilton Finlay