Het nieuwe culturele seizoen begint voor het ABC Architectuurcentrum Haarlem eigenlijk dit weekend met activiteiten in het kader van de Open Monumentendagen én de Haarlemse manifestatie Stad als Podium.
Oude tijden herleven nu ook in Haarlem op je mobiel (UAR)
Op zaterdag 10 en zondag 11 september worden de landelijke Open Monumentendagen georganiseerd. Hiervoor werkt het ABC samen met het Noord-Hollands Archief mee aan het initiatief van City Marketing Haarlem om ook in deze stad informatie beschikbaar te stellen over architectuur en (monumentale) gebouwen via UAR. UAR staat voor Urban Augmented Reality. Het is een zogenoemde ‘app’ die door het Nederlands Architectuur instituut (NAi) is ontwikkeld voor op de smartphone en geeft aan de hand van tekst, beeld, archiefmateriaal en film informatie over de gebouwde omgeving. Met UAR is het mogelijk om te zien wat er niet is, wat er was of wat er had kunnen zijn! Tijdens de Open Monumentendagen in Haarlem wordt de nieuwe UAR voor het grootste deel gebruikt om het thema ‘Nieuw gebruik, Oud gebouw’ te laten zien wat er ooit was en voor welke functie een gebouw oorspronkelijk gebouwd is. Download nu de UAR APP en zie nog meer van Haarlem! (let op: Bij smartphones met besturingssysteem Android moet eerst Layar APP worden gedownload. In Layar staat vervolgens UAR APP; voor meer informatie zie ook: URL film NAi: http://www.youtube.com/watch?v=e90MV-23PFE&feature=player_embedded )
‘Booktunes’ en ‘Duurzaamheidsbrainstorm’ met zeepkist
Komend weekend is er tevens de manifestatie Stad als Podium. Op zaterdagavond organiseren 37PK en Klein Haarlem (broedplaats voor creatieve industrie) in dat kader van 19.00 tot 22.00 uur in het ABC en de Egelantiertuin een prikkelende avond gevuld met literatuur en muziek. Zo is er een presentatie van ‘Booktunes’ met de jonge schrijver Maurice Seleky en geeft de Haarlemse dichter Lucas Hirsch een voordracht. Ter afsluiting treedt singer/songwriter Case Mayfield op.
Op zondagmiddag wordt er tussen 13.30 en 16.00 uur gediscussieerd over ‘duurzaamheid’. Haarlem wil namelijk in 2030 een klimaatneutrale stad zijn. Naast het besparen op het reguliere energieverbruik en het stimuleren van klimaatvriendelijkere vormen van energie, in grote lijnen het programma van De Groene Mug (www.degroenemug.nl ), moet het mogelijk zijn om de stad Haarlem ook op andere manieren duurzamer te maken. Maar welke ideeën leven daarover bij kleine creatieve bedrijven, kunstenaars en ondernemers? Kunnen zij tezamen tot voorstellen komen die op het eerste gezicht misschien niet zo voor de hand liggen maar die een wereld van verschil zouden kunnen maken? Vanuit verschillende vakgebieden gaat er ‘gebrainstormd’ worden over deze maatschappelijke kwestie en wordt er zonder beperkingen naar uiteenlopende oplossingen gezocht. Aan het publiek de schone taak actief bij te dragen aan het gesprek door zelf de zeepkist te bestijgen! Deelnemers aan dit gesprek zijn onder anderen (o.v.): Rogier Charles (RealDealz), Maurits Groen (adviseur voor duurzaamheidsambities), Ward Margry en/of Joris Kramer (Entremedio architecten en ontwerpers), David van der Veldt, (kunstenaar en ontwerper) en Gabriël Verheggen (directeur ABC). De gesprekleiding is in handen van Ziggy Klazes (journalist)