Vrijdag 26 september 2014 om 16:00 uur opent Els Zijlstra, directeur Materia in het ABC de tentoonstelling ‘Poëtisch Ingenieursschap - Ontwerpen vanuit de zintuiglijke beleving’. Op deze expositie toont Architectuurplatform Sense & Care – dat onderdeel is van Jeanne Dekkers Architectuur – het onderzoek naar de zintuiglijke beleving van de ons omringende omgeving. Op beeldende wijze wordt de onderliggende filosofie uitgelegd, die leidt tot inzicht in het ontwerpen vanuit beleving door de zintuigen. De tentoonstelling inspireert tot nieuw zicht op onze omgeving, een programma van beleving. U bent van harte welkom bij de opening.
Uitgangspunt van het platform Sense & Care is dat iedereen belang heeft bij een omgeving die prettig en vertrouwd aanvoelt. De aandacht richt zich op zowel de ‘gewone’ mens in het dagelijks leven als op mensen die in omstandigheden verkeren, waarbij de gebouwde omgeving van groot belang is voor het welbevinden en deze dus met de grootste zorgvuldigheid ontworpen dient te worden. Hierbij kan gedacht worden aan specifieke doelgroepen als ouderen, mensen met een psychisch probleem, visueel gehandicapten, slechthorenden of kinderen met leerachterstand.
Het doel van het platform Sense & Care is om de actuele discussie over het ontwerpen verder te brengen door analyse, om vervolgens een werkwijze voor het ontwerpen vanuit zintuiglijke beleving te formuleren. Op de expositie in het ABC worden resultaten van deze zienswijze getoond aan de hand van gerealiseerde projecten van Jeanne Dekkers Architectuur. Tussen september en januari 2015 worden in het kader van deze tentoonstelling in het ABC ook een aantal workshops georganiseerd voor verschillende doelgroepen, waarvoor via de website www.senseandcare.nl kan worden ingeschreven. In de herfstvakantie organiseert het ABC naar aanleiding van deze expositie tevens speciale workshops voor kinderen (zie binnenkort ABC-website).
Achtergrondinfo
Jeanne Dekkers Architectuur realiseert gebouwen vanuit een specifieke ontwerpvisie op de gebouwde omgeving. Het bureau zoekt voor iedere ontwerpopgave een zo specifiek mogelijk antwoord waarbij de start van elk ontwerpproces een grondige kennismaking is met de opgave door een formulering van de probleemstelling en een onderzoek naar belangrijke aspecten van het uiteindelijke gebouw. Deze aspecten zijn het ‘kijken en luisteren’ naar de plek, het programma van eisen, de wens en cultuur van de opdrachtgever en gebruiker en het zoeken naar onzichtbare elementen welke kenmerkend zijn voor de opdracht. Deze zijn in de visie van het bureau van belang om een zo goed mogelijk beeld van de opgave te krijgen. Iedere ontwerpopgave wordt daarbij benaderd vanuit de geschiedenis en betekenis van de locatie; ‘het cadeau van de plek’. Door de vondst van de eigenheid van de plek, het karakteristieke van de wens van de opdrachtgever en de uniciteit van verscholen bestaande betekenissen ontstaat een nieuw beeld dat leidt tot een unieke vertaling in het ontwerp. Poëzie (licht en ruimte, kleur en textuur) en ingenieursschap (maat en verhouding, techniek en detail) zijn voor het bureau de belangrijkste ingrediënten voor een gebouw dat in alle opzichten goed functioneert en waar iedereen trots op is. Het Architectuurplatform Sense en Care is onderdeel van Jeanne Dekkers Architectuur.