Expositie i.h.k.v. stadsroute ‘Hoezo, Haarlem & Slavernij?’
Expositie

Op het Antilliaanse eiland Bonaire staan ze nog: gele of wit geschilderde koraalstenen huisjes voor de slaven die in de zoutpannen aan zee moesten werkten. In dergelijke huisjes rusten en sliepen de slaven omdat het te ver lopen was naar de plantage waar zij woonden. In het ABC is zo’n slavenhuisje 1:1 nagebouwd. Daarbij zijn de verhalen te horen van hedendaagse Haarlemmers die Antilliaanse roots hebben, zoals verteller Wijnand Stomp en architect Gustavo (Mike) Janga. De expositie in het ABC maakt deel uit van het project met stadsroute ‘Hoezo, Haarlem & Slavernij?’. Zaterdag 17 augustus wordt het project officieel gelanceerd in de Janskerk.

In 2013 is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen door Nederland werd afgeschaft. Het onderwerp slavernij staat daarom zowel daar als hier volop in de belangstelling. Sporen van de slavernijgeschiedenis zijn ook in Haarlem terug te vinden zoals in de verschillende archief-, bibliotheek- en museumcollecties, maar ook gewoon op straat. Zo woonden in Haarlem een aantal plantage-eigenaren, slavenhandelaren en vrij verklaarde slaven.

Het project ‘Hoezo, Haarlem & Slavernij?’ wordt op zaterdag 17 augustus om 16.30 uur gelanceerd in de Janskerk, het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief (Jansstraat 40 Haarlem). Dan wordt ook de stadsroute gepresenteerd (zie pdf hieronder). Deze route voert langs meer dan 20 locaties in Haarlem, die iets te maken hebben met het slavernijverleden. Zo zijn in het Noord-Hollands Archief, Teylers Museum, Frans Hals Museum, Haarlems Historisch Museum en het ABC bijzondere stukken en exposities te zien die de link tussen Haarlem en slavernij tastbaar maken. Deze gedrukte route met korte verhalen en een plattegrond is gratis verkrijgbaar bij deze instellingen. Op 17 augustus wordt ook het startsein gegeven voor tal van andere activiteiten, zoals presentaties, debatten en lezingen.

 

Het project ‘Hoezo, Haarlem & Slavernij?’ is een initiatief van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, het Noord-Hollands Archief, Ineke Mok / Cultuursporen en Dineke Stam / Intercultural Museum and Heritage Projects (IMHP) met medewerking van onder meer het ABC.