Studentenproject hogeschool InHolland
>>Stedenbouwkundig concept Scheepmakerskwartier
Tijdens tien studieweken hebben 44 studenten van de HS INHOLLAND – School of Technology en de Fachhochschule Joanneum Graz, Oostenrijk een intensieve workshop over onderwerpen van stedebouw en architectuur gevolgd. In het kader van “Internationalisering” ontstond door het initiatief van de HS INHOLLAND een workshop met gemeenschappelijke werkweken in Oostenrijk en Nederland. De Nederlandse studenten volgen de opleiding Bouwkunde aan de Hogeschool INHOLLAND en zijn in de specialisatiefase “architectuur” in het derde jaar. De Oostenrijkse studenten volgen een studie technisch en architectonisch ontwerpen aan de Fachhochschule Joanneum in Graz. Tijdens deze laatste studiefase moet hun bouwkundig-technische kennis verruimd worden met aspecten en onderwerpen van de stedenbouwer en de architect.
Om wat “vrijere” lucht voor de musische beoefening te kunnen ademen werd de workshop buiten de Hogeschool in de het architectuurcentrum Haarlem gehouden.
Door een actueel project in Haarlem werden de studenten met actuele vragen rond bouwen en ontwerpen in aanraking gebracht met eigentijdse inzichten en opvattingen van Nederlandse en Oostenrijkse stedebouwers en architecten. In het project werd om een stedenbouwkundig concept voor het “Scheepmakerskwartier” in Haarlem gevraagd. In betrekkelijk korte tijd moesten analyses gemaakt worden, bestaande plannen bestudeerd worden, en in verhitte discussies beslissingen genomen worden. De heren Alex Jansen en Jan Rube, sector stedelijke ontwikkeling van de gemeente Haarlem, gaven een overzicht van de taalrijke invloedsfactoren en belangengroepen in het lange ontwikkeltraject van dergelijke projecten. De ruimtelijke kwaliteiten van de openbare ruimte kunnen beslissend zijn voor de succesvolle integratie van de nieuwe wijk in de stedelijke samenhang.
De dynamiek van langdurige ontwikkelingen levert vaak verrassende resultaten. Aspecten als “herstructureren van een voormalig industrieterrein en “de sprong over het Spaarne”, woningtypologie, bezonning, verkeer en parkeren, winkels en werklocaties en openbare ruimte met nautische voorzieningen moesten tijdens de workshopweken in hun betekenis doorgrond worden en in de projecten beargumenteerd worden. Daarbij was het van belang een sluitend conceptplan voor deze locatie te ontwikkelen. Door de bijzondere ligging van het Scheepmakerskwartier aan het Spaarne diende men bovendien met het element water op een aantrekkelijke manier rekening te houden. De openbare ruimte diende ook aan de schakelfunctie van de nieuwe woonwijken ten Oosten van het Spaarne met het stadshart te voldoen. Sommige voorstellen tonen een nieuwe brug ter hoogte van de molen “De Adriaan”, in waardevolle oude industriegebouwen werden nieuwe functies gehuisvest, een ander projectvoorstel toont ook een nieuwe haven en nieuwe kades voor pleziervaart. In alle projecten werd de attractiviteit van wonen aan het Spaarne benadrukt. Omdat ook een schetsontwerp van één van de voorgestelde gebouwen of bouwwerken uitgewerkt moest worden, werd de complexiteit van de opgave tot op woningniveau zichtbaar gemaakt. Vooral de Oostenrijkse studenten waren onder de indruk van de complexe stedenbouwkundige aanpak in Nederland. De meest creatieve en inventieve voorstellen zijn op de tentoonstelling te zien.
Docenten van de INHOLLAND University gaven begeleiding aan de studenten in schetsen, presentatietechniek, maquettebouw en in diverse “rondetafelgesprekken” werden geselecteerde architectonische vraagstukken benaderd.
In de tentoonstelling zijn te zien: schetsen, presentatietekeningen en maquettes. Dhr. Jan Dekker, sector stedelijke ontwikkeling van de gemeente Haarlem, zal de tentoonstelling openen. De aanwezige studenten zijn tijdens de opening beschikbaar voor nadere projecttoelichtingen. Voor groepen bestaat de mogelijkheid tijdens de duur van de tentoonstelling door één van de studenten een rondleiding te laten verzorgen. U kunt hiervoor tijdens openingstijden contact opnemen met het ABC, 023 – 534 05 84.
De tentoonstelling is te zien vanaf woensdag 25 april tot en met zondag 17 juni 2007.