Expositie

Architectuurstudenten van de opleiding Bouwkunde aan de Hogeschool INHOLLAND
Geopend door stadsarchitect J. Slangen
Tijdens tien weken hebben 27 studenten van de HS INHOLLAND Alkmaar en Haarlem een intensieve workshop over onderwerpen van stedebouw en architectuur in het ABC architectuurcentrum Haarlem gevolgd.

De studenten volgen de opleiding Bouwkunde aan de Hogeschool INHOLLAND en zijn in de specialisatiefase 'architectuur' in het vierde jaar. Tijdens deze specialisatiefase moet hun bouwkundig-technische kennis verruimd worden met aspecten en onderwerpen van de stedebouwer en de architect. Om wat 'vrijere' lucht voor de musische beoefening te kunnen ademen werd de workshop buiten de Hogeschool in het ABCgehouden. Mede dankzij de welwillende medewerking van het ABC mochten we van de inspirerende atelierruimten gebruik maken.

Door drie projecten werden de studenten met actuele vragen rond bouwen en ontwerpen in aanraking gebracht met eigentijdse inzichten en opvattingen van stedebouwers en architecten.
De eerste oefening bestond uit een spontane en persoonlijk waarnemings-analyse van de linker Spaarneoever van de Prinsenbrug tot aan de jachthaven (Transvaalbuurt en Indische buurt). Iedereen was uitgedaagd anders dan op de gebruikelijke 'bouwkundige manier' naar de gebouwde omgeving te kijken. Een nieuwe dimensie ging voor de aankomende ontwerpers open: zichtassen, proporties, ruimtelijke kwaliteiten als maat, schaal en ritme werden waarneembare categorieën. Met ogen en oren, handen en voeten, met het hele lichaam werd de Spaarndamseweg verkend.

In het stedebouwkundige project werd om een bebouwingsvoorstel op drie verschillende locaties langs de Spaarndamseweg (o.a. Deli-terrein, Witco-terrein), gevraagd. In betrekkelijk korte tijd moesten analyses gemaakt worden, bestaande plannen bestudeerd worden, en in verhitte discussies beslissingen genomen worden. Aspecten als 'verdichten en opwaarderen', woningtypologie, bezonning, verkeer en parkeren, maatschappelijke acceptatie, openbare ruimte moesten in hun betekenis doorgrond worden en in de projecten beargumenteerd worden. De heren F. Woltjer, projectleider, en de stedebouwkundige ir. J. Dekker van de gemeente Haarlem fungeerden in dit fictieve planspel als welwillende en geduldige 'opdrachtgevers'. De meest creatieve en inventieve voorstellen zijn op de tentoonstelling te zien.
De derde oefening, tevens als hoogtepunt, 'de 27 parels aan het Spaarne'genoemd en als architectonische prijsvraag omschreven, ging uit van een fictief stedebouwkundig concept 'het Spaarne-collier', waarin 27 paviljoens langs de kade van de Spaarndamseweg geregen werden als parels op een ketting. In de te ontwerpen paviljoens moesten aan het water gerelateerde functies zoals een zeilbootverhuur, een schippersherberg, een roeivereniging en een zeemanskroeg gehuisvest worden. De kunst bestond erin de specifieke functie met de specifieke kwaliteiten van deze locatie in vorm, materiaalgebruik en 'gestalt' tot een geheel te laten komen. Een jury met o.a. architect Cees Brandjes van het Haarlemse bureau Klous + Brandjes architecten BNA koos de drie beste paviljoens.

Tijdens de workshop volgden de studenten ook lezingen aan de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam.
Docenten van de Hogeschool INHOLLAND gaven begeleiding aan de studenten in schetsen, presentatietechniek, boetseren, maquettebouw en in diverse 'rondetafelgesprekken' werden geselecteerde architectonische vraagstukken benaderd.
In de tentoonstelling zullen te zien zijn: schetsen, presentatietekeningen en maquettes. De aanwezige studenten zullen tijdens de opening voor nadere projecttoelichtingen ter beschikking staan.

Voor groepen bestaat de mogelijkheid tijdens de duur van de tentoonstelling door één van de studenten een rondleiding te laten verzorgen. Voor afspraken a.u.b. contact opnemen met het ABC (023-5340584)