expositie Internationale ontwerpprijsvraag voor studenten landschap architectuur 2008. ‘Transforming with water’.
Getoond worden de 3 winnende en de 6 jury-award projecten. De winnende inzendingen komen uit Zwitserland, Nederland, China, Italië, Spanje, Australië en Amerika.
expositie Internationale ontwerpprijsvraag voor studenten landschap architectuur 2008. ‘Transforming with water’.
Getoond worden de 3 winnende en de 6 jury-award projecten. De winnende inzendingen komen uit Zwitserland, Nederland, China, Italië, Spanje, Australië en Amerika.
KADER
Elk jaar wordt de internationale ontwerpprijsvraag voor studenten in de Landschapsarchitectuur, tegelijk met het jaarlijkse congres, uitgeschreven door de International Federation of Landscape Architects( IFLA). Het congres en de prijsvraag worden elk jaar door een ander land georganiseerd. In het jaar 2008 was Nederland aan de beurt en werd congres en prijsvraag door de Nederlandse Vereniging van Tuin- en Landschapsarchitecten (NVTL) georganiseerd. Het congres vond plaats in juli 2008 te Apeldoorn, tijdens de door die stad georganiseerde Triënnale Landschapsarchitectuur.
DE PRIJSVRAAG OPDRACHT
Het thema van de opdracht was gelieerd aan het IFLA congresthema: ‘Transforming with water’. Bovendien werden de deelnemende studenten uitgedaagd oplossingen te verzinnen voor de klimaatsveranderingen die de watersystemen wereldwijd beïnvloeden op een utopische wijze. Zij werden aangemoedigd te dromen over ideale oplossingen. Hun werd gevraagd de problematiek van het ontwerpproject zelf te formuleren. Zo werd bereikt dat iedere deelnemer volledig kennis had van de problematiek waarvoor hij/zij een ruimtelijk oplossing zocht.
HET RESULTAAT
Het resultaat was onverwacht overweldigend: 380 projecten werden ingestuurd, waarvan de helft uit China. Gezien de kwaliteit van de inzendingen kan men concluderen dat wereldwijd het landschapsarchitectonisch onderwijs van internationaal en goed niveau is. De inzendingen laten zien met welke waterproblematieken landschapsarchitecten zich wereldwijd bezig houden. De meeste inzendingen spelen zich af in rivierdelta’s en langs zeekusten, waar de waterproblematiek verhevigd wordt door een sterk optredende urbanisatie. Opvallend is dat de ontwerpen zich doorgaans niet bepalen tot de vormgeving van water in de stad, maar dat de analyse en ontwerpoplossing aanvangen op het niveau van het regionale watersysteem. De water- en urbanisatieproblematiek worden systematisch behandeld. Dat geeft plannen en ontwerpen, die de schaalgebieden van abstract tot detail doorlopen.
Terwijl veel inzendingen van goede kwaliteit zijn, springen de winnende inzendingen eruit door hun hoge visuele kwaliteit en deskundigheid op watersysteemniveau, en regionaal en detail ontwerpniveau.