Expositie

>Lost & Found - Ontwerpers en hergebruik

Zaterdag 1 april 2006 opent Günther Gunnar Frank, trendwatcher, de expositie "Lost & Found - ontwerpers en hergebruik - in het ABC architectuurcentrum Haarlem. Om 14.00uur vindt een performance plaats van Dennis Oudendijk en Jan Körbes op het Milieuplein Haarlem.

.

Parallel aan de tentoonstelling From Trash To Treasure, vindt in Haarlem en Amsterdam het project Lost & Found: ontwerpers en hergebruik plaats. Het ABC Architectuurcentrum, Het Milieuplein Haarlem en Galerie BINNEN in Amsterdam presenteren tentoonstellingen over ontwerpers die met afval- en restmaterialen werken. Op het Haarlemse Milieuplein (stadsreiniging en afvalinzameling) zullen Denis Oudendijk en Jan Körbes installaties bouwen met producten die zij ter plekke aantreffen. Galerie Tanya Rumpff toont werk van kunstenaars die met afval werken.

De geselecteerde ontwerpers werken met sloophout, afgedankte meubels, (koelkasten en was)machine-onderdelen, autobanden, lorren, gerecycled plastic, houtsnippers, glas, partijen restpapier en keramische scherven. Zij maken er meubels, lampen, karpetten, gebruiks- en mode-accessoires van. Er zullen ook foto’s te zien zijn. Het project is samengesteld door Peter van Kester, design-historicus.

Voor veel ontwerpers die met afval werken spelen duurzaamheid en milieuwinst een rol. Maar vaker is het ecologische voordeel een plezierige bijkomstigheid die gerelativeerd moet worden. Het opnieuw gebruiken kost dikwijls ook weer veel energie. En hoewel veel deelnemers zich verzetten tegen luxe-design, zijn hun producten toch vaak prijzig.

Omstreeks 1990 begonnen diverse jonge, Nederlandse ontwerpers plotseling te werken met afvalmaterialen. Bekendst werden Piet Hein Eek en Tejo Remy die, onder invloed van de punk-beweging, hun verzet tegen de wegwerpmaatschappij vormgaven, opererend vanuit een anti-design mentaliteit. Behalve esthetische redenen - verliefdheid op bepaalde materialen zoals sloophout - speelden ook ecologische idealen (hergebruik) een rol. Deze ontwikkeling bouwt voort op historische bewegingen als de Pop Art en de Art Povera.

Eek en Remy kregen veel navolging en inmiddels is er een nieuwe generatie actief die bewust afval verwerkt. Voor hen lijken bovenal ideologische drijfveren te tellen. Jonge ontwerpers reizen naar de Derde Wereld, waar mensen noodgedwongen afval gebruiken omdat er niets anders is. (woningen uit sloophout en bladeren, speelgoed uit blik en schoenen uit autobanden). Zo reist Millegommme Villaggio (met ‘afdelingen’ in Litouwen, Duitsland, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag) regelmatig naar Zuid-Afrika, waar men met de bevolking werkt. De prachtige Rag Bag tassen van Siem Haffmans worden gemaakt van plastic tasjes in New Delhi en gedistribueerd vanuit Nederland. In oktober 2005 verkochten Mirjam Nuver en Simone van Eerdenburg hoeden en sjaals, die zij maakten van hun resten vilt, wol en sisal. De opbrengst gaat naar een weeshuis in Oeganda