Op de locatie 023 aan de Schipholweg in Haarlem is het nieuwe Haarlem College met sportcentrum en gebouwde parkeervoorziening gerealiseerd. Het stedebouwkundig plan van 023 ging gaat ervan uit dat de gebouwen grotendeels de rooilijnen van de kavels volgen, zodat door de gebouwen stedelijke ruimten worden gevormd. Het Haarlem College sluit met massa en functies aan bij de stedelijke ruimten van het nog te realiseren 023. Het hoogste volume ligt aan de Schipholweg. De theaterruimte is hierin prominent aanwezig en geeft door kleur en massa plasticiteit aan deze gevel. Verder is het gebouw aan de Schipholweg transparant, zodat de activiteiten in de school van buitenaf zichtbaar worden. Aan het toekomstige waterbassin is de hoofdentree van de school en het sportcentrum gelegen.
Een groot gedeelte van de buitenruimten is gesitueerd op verhoogde pleinen op de parkeervoorziening en de daken van het sportcentrum. Hiermee is de oppervlakte van de buitenruimte sterk vergroot zodat er voor de leerlingen voldoende buitenruimte is. Tevens ontstaat hierdoor er een natuurlijke grens tussen openbaar- en schoolterrein. Via het verhoogde plein wordt de entree op de eerste verdieping bereikt. Bij binnenkomst ervaar je meteen de ruimtelijkheid van het hart van het gebouw. Hier is er zicht op het zwevende oranje theater, zicht op de decorafdeling beneden en op het leerlingenrestaurant dat boven aan de tribune ligt.
In het Haarlem College zijn de opleidingen Zorg en Welzijn, Handel en Administratie, Techniek, SD&V en Grafimedia gehuisvest. Het gebouw biedt de mogelijkheid om deze vakken op een natuurgetrouwe manier te geven en geeft ruimte voor zelfstandig werken, stilte- en studieplekken, en sluit aan bij de werkplekkenstructuur. Omdat de school daarnaast moet kunnen inspelen op een steeds veranderende vraag is het gebouw zeer flexibel. De constructie maakt kolomvrije zones met een grote overspanning van elf meter mogelijk. Het gebouw is hierdoor flexibel indeelbaar en kan aanpassingen in het programma in de toekomst eenvoudig opvangen.
De hoofdopzet is een compact gebouw, waardoor in energieverbruik en exploitatiekosten wordt bespaard. Het gebouw maakt gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem. Hiermee worden door middel van lucht- en vloerverwarming de ruimten verwarmd en deels gekoeld. Er is gebalanceerde ventilatie toegepast met warmteterugwinning. Het gebouw is voorzien van buitenzonwering om de koellast verder te verminderen. Voor beperking van het elektriciteitsverbruik wordt er gebruik gemaakt van aanwezigheidsdetectie, daglichtregeling en energiezuinige HF armaturen.
Belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp was een gezonde en veilige leeromgeving. Voor de luchtkwaliteit is uitgegaan van een hogere luchtverversing dan de norm. Er is veel aandacht besteed aan de akoestiek waardoor een plezierige en rustige leeromgeving is gecreëerd. Het gebouw is ontworpen op veel daglichttoetreding en uitzicht waardoor een gezonde omgeving wordt gecreëerd en het elektriciteitsgebruik wordt teruggedrongen.
De nieuwe school is opgedeeld in kleinere eenheden waar de leerlingen zich thuis voelen en ze zorg dragen voor hun plek. In de interieurelementen zijn deze plekken in nauw overleg met de gebruikers voorzien van grafiek en kleur om een herkenbare en geëigende plek te maken voor elke onderwijsafdelingen. De afdelingsleiders hebben een eigen balie op strategische plekken in het gebouw.
De uitstraling van het gebouw is transparant en warm. In het ontwerp is gebruik gemaakt van natuurlijke en onderhoudsarme materialen als baksteen, aluminium, staalplaat, hout en glas. Om de sprekendheid van het gebouw ter vergroten is kleur toegepast in de gevel en in het interieur. Door langs de glazen puien de verschillende leerpleinen te situeren en de bijzondere elementen in deze ruimtes aan de gevel te leggen is het onderwijs van het Haarlem College in haar bijzondere aspecten van buitenaf zichtbaar.
Project:
Haarlem College
Locatie:
Schipholweg, Haarlem
Architect:
DP6
Adviseurs:
Pieters Bouwtechniek, Haarlem
Boersema Installatie Adviseurs, Amersfoort
DGMR Raadgevende Ingenieurs, Arnhem
VGG adviseurs, Capelle a/d IJssel
Aannemer:
Heijmans Bouw, Almere / Burgers Ergon, Eindhoven
Opdrachtgever:
Dunamare Onderwijsgroep, Haarlem
Gerealiseerd in:
2010