Voor het eerst een landschapsarchitect als stadsarchitect

hanneke kijne
Het college van burgemeester en wethouders benoemt per 1 mei voor een periode van drie jaar landschapsarchitect Hanneke Kijne tot stadsarchitect van Haarlem. Met deze benoeming zorgt het college voor een onafhankelijke adviseur voor strategische ruimtelijke vraagstukken, om bij te dragen aan een toekomstbestendig Haarlem met de omgevingsvisie als leidraad. 

De stadsarchitect adviseert het college over de grote veranderingen in de stad op het gebied van stedelijke ontwikkeling, woningbouw, openbare ruimte, duurzaamheid, mobiliteit en energie 

Floor Roduner, wethouder Ruimtelijke ordening: “Met Hanneke Kijne krijgt Haarlem voor het eerst een landschapsarchitect als stadsarchitect. Haarlem heeft een lange geschiedenis van stadstimmermannen, stadsbouwmeesters en stadsarchitecten. Van oudsher gericht op gebouwen, maar dat is steeds meer verschoven naar het maken van een fijne samenhangende leefomgeving waar gebouwen en landschap samen komen. De openbare ruimte is de plek waar Haarlemmers wandelen, sporten, recreëren en samenkomen. Ik heb er alle vertrouwen in dat Hanneke Kijne de stadsarchitect is die bij deze tijd past en een mooie, eigen invulling aan de functie zal geven.” 

Hanneke Kijne is landschapsarchitect en eigenaar van MORE landscape, ontwerpbureau voor Landschapsarchitectuur en Stedenbouw. Kijne is gespecialiseerd in toekomst- en duurzaamheidonderzoek, ontwerp van stedelijke openbare ruimte en advisering over ruimtelijke ontwikkeling. De afgelopen jaren werkte zij onder meer aan het ontwerp en de ontwikkeling van een klimaat adaptief Prins Alexanderplein in het centrum van Rotterdam, het ontwerp voor de openbare ruimte van de binnenstedelijke Wienerlocatie en het naastliggende Touwbaanpark op het eiland Oostenburg in Amsterdam, en aan ontwerpend onderzoek vanuit water en bodem voor het OerIJ gebied.

“Hanneke Kijne: Dat Haarlem bij de aanstelling van de aankomende stadsarchitect kiest voor een landschapsarchitect is nieuw in Nederland. Dat betekent dat de gemeente ziet welke urgente opgaven er spelen; in de buitenruimte en in relatie tot het landschap. Maar het gaat bij de ontwikkeling van een stad juist over de samenhang van alle ruimtelijke ontwerp disciplines, dus ik ga me uiteraard ook bezighouden met stedenbouw en architectuur, bijvoorbeeld binnen de huidige grote woningbouw ontwikkelingen van Haarlem. Ik heb veel zin om me in te gaan zetten voor Haarlem, ik houd ervan tot nut te zijn en impact te maken. Waar ik vooral naar uitkijk is samenwerken met alle mensen en organisaties die zich al met veel ambitie inzetten voor de stad en haar toekomst.”