Op dinsdagmiddag 20 mei organiseert het ABC Architectuurcentrum samen met de gemeente Haarlem een fietstocht langs vier kerken in Haarlem-Zuid. Alle vier kerken hebben één ding gemeen: ze willen zich inzetten voor de wijk waarin ze staan en hun kerkgebouwen openstellen voor activiteiten vanuit de buurt. De fietstocht sluit aan bij de expositie in het ABC Architectuurcentrum ‘Bakens voor de Buurt, over behoud en nevengebruik van kerkgebouwen’.
Datum: dinsdagmiddag 20 mei
Start: 14:00 uur in het ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47
Afsluiting: circa 16:30 uur bij de Pelgrimkerk, Stephensonstraat
Kosten: € 7,50 (€ 5,00 voor houders van een Museumkaart, Haarlempas of ABC-vriendenpas)
Tijdens de fietstocht krijgen de deelnemers een rondleiding door de vier kerken en een toelichting op hun buurtfunctie. De vier kerken zijn de Oosterkerk, de Doopsgezinde Kerk, de Anna en Mariakerk en de Pelgrimkerk. Drie van de vier kerken hebben meegedaan aan het project Buurtbaken. In een unieke samenwerking tussen de gemeente en maatschappelijke organisaties zijn deze kerken aan de slag gegaan om nieuwe gebruikers voor hun kerkruimten te vinden. En met succes. Een mix van religieuze en buurtactiviteiten kan kerken een nieuw toekomstperspectief bieden. De fietstocht sluit aan bij de expositie in het ABC Architectuurcentrum waarin het combineren van religieuze functies met maatschappelijke, sociale en culturele activiteiten in buurtkerken centraal staat.
Tijdens de fietstocht krijgen de deelnemers een rondleiding door de vier kerken en een toelichting op hun buurtfunctie. De fietstocht is een vervolg op de fietstocht op 25 april, waarbij vijf kerken in Haarlem-Noord werden bezocht.
Achtergrond te bezoeken kerken
Het kerkbezoek aan de Oosterkerk was sterk teruggelopen. De Protestantse Gemeente Haarlem wil de Oosterkerk aan de Zomerkade toch behouden en de betekenis voor de buurt versterken. Vanuit de kernwaarden bezieling, ontmoeting en omarming organiseert de kerk activiteiten gericht op en samen met de buurt en onderzoekt zij wat er nog meer passend is op deze plek. Er zijn steeds meer wijkactiviteiten, zoals een soos, stiltemoment, buurtbakkie, buurtmaaltijd, ontmoetingsochtend, digitaal adviesuur en de burendag.
De Doopsgezinde Kerk was in de 17e eeuw een schuilkerk en kreeg pas later aansluitingen op de Grote Houtstraat en de Frankestraat. Het kerkgebouw maakt nu deel uit van een complex waarvan de verschillende ruimten intensief worden gebruikt. In De Gang zijn wisselende exposities. Ook de Wereld van Jansje is met het complex van Doopsgezind Haarlem verbonden. Deze hippe cadeauwinkel en lunchroom wordt mede gerund door mensen met een beperking.
De Oud-Katholieke kerk van de HH. Anna en Maria staat op een markante plaats aan de Kinderhuissingel. Door de zalen op de begane grond te programmeren voor verschillende activiteiten wil de kerk zich als buurtbaken nog meer openstellen voor de wijk en de stad. De toegankelijkheid is verbeterd en verduurzaming zorgt voor meer comfort. De kerk heeft een paar vaste huurders gekregen zoals de St. Antonius gemeenschap, Cocaïne Anonymous Focusgroep, het Kennemer Vrouwenkoor en Lexicon met taallessen aan Oekraïners.
De Pelgrimkerk staat in de Ontwikkelzone Zuidwest, waar de komende jaren 2000 woningen gebouwd gaan worden. Deze ontwikkeling biedt de kerkgemeente de kans haar rol als huis van ontmoeting en bezinning vorm te geven: open, verbindend, gastvrij, uitnodigend naar alle bestaande en nieuwe wijkbewoners. Er zijn plannen gemaakt om de huidige bijgebouwen te vervangen door nieuwbouw met op de begane grond een ontmoetingscentrum met horecavoorziening en daarboven vier woonlagen bestemd voor een woon- en leefgemeenschap met een christelijke identiteit.