Het voormalige stationsplein van Haarlem werd vrij algemeen beschouwd als zo ongeveer het lelijkste en meest onherbergzame gedeelte van de binnenstad. Dat het monumentale station, door velen gezien als het mooiste station van Nederland, hiermee geen eer werd aangedaan was voor de gemeente Haarlem de reden om het stationsplein en omgeving grondig te vernieuwen. Bureau wUrck werd geselecteerd voor uitwerking en realisatie. Bijzonder daarbij is dat wUrck ook verantwoordelijk is voor Europa’s grootste ondergrondse fietsenstalling onder het stationsplein.
wUrck heeft zich bij deze opgave laten inspireren door de architectonische kwaliteit van het Station en de openbare ruimte van de binnenstad van Haarlem. Het bureau verwijst met hun visie over het plein naar de situatie waarin sprake was van een Stationsstraat en een zicht op het station in lengterichting. De gebieden grenzend aan de binnenstad sluiten qua materiaal op die van de binnenstad. Het stationsplein heeft een afwijkend materiaalgebruik: Baksteen als 'hoofdmateriaal', kenmerkend voor de Haarlemse binnenstad, maar met nieuwe patronen en natuurstenen details. Het stationsplein krijgt zo een eigen identiteit binnen het Haarlemse stadsweefsel. De busbaan bestaat uit natuursteen als contrasterend materiaal, zodat het het domein van de bus duidelijk zichtbaar is. Hier is gekozen voor granietbanen, die sterker, slijtvaster, duurzamer en veel fraaier zijn dan beton of asfalt.
Er wordt bijzonder meubilair toegepast aansluitend op de historische context maar niet oubollig en met een eigen identiteit die het stationsplein verdient. Het busplein krijgt een bijzonder vormgegeven "front" dat een eenheid maakt van de dynamische reizigersinfo. Natuursteen banen "De Sporen" refereren naar treinrails in het station en accentueren de richting waarmee de bezoekers van Haarlem de stad binnenkomen en waarlangs ze vertrekken. Op het plein accentueren de sporen in het horizontale vlak de ruimtelijke geleding maar het zijn ook de "magneten" die de verschillende componenten binden. De sporen bestaan uit lange natuurstenen banen met daarin opgenomen o.a. de bomenrijen en het straatmeubilair zoals banken en afvalbakken, reizigersinfo, maar ook verlichting en afwatering.
Bron: website wUrck
Project: Stationsplein Haarlem
Locatie: Stationsplein
Architect: wUrck
Adviseurs: Lichtontwerpers.nl (lichtontwerp)
Goudappel Coffeng (mobiliteit)
Breijn
Rod’or (Ingenieurs)
Opdrachtgever: Gemeente Haarlem, STB/PMB