Over De Houtvaart en meer
Expositie

Don't it always seem to go that you don't know what youl ve got 'till it l s gone?
They paved paradise and put up a parking lot. (Joni Mitchell big yellow taxi)

Is het toeval dat vier van de vijf gesloopte openluchtbaden in Haarlem en omgeving zijn veranderd in en parkeerterrein?
Ook dertig jaar na sluiting treuren mensen om het verlies van een tastbare jeugdherinnering. De onmogelijkheid om je eigen kinderen te laten delen in het plezier van een duik van de hoge en het flikflooien op de ligweide, ijs en patat toe, blijft schrijnen. 30 jaar geleden had Haarlem met omliggende gemeenten de beschikking over zes openluchtbaden één wist te overleven De Houtvaart!

 

Aanvankelijk zeer tegen de zin van het ambtelijk apparaat en de exploitant, maar nu tot volle tevredenheid van allen bestaat De Houtvaart 90 jaar.
Deze tentoonstelling is een ode aan alle openluchtbaden van Haarlem e.o. en De Houtvaart in het bijzonder. Dit bad wist te overleven dankzij de status van Rijksmonument en de onvermoeibare inzet van vele, vele, vrijwilligers. Het is aan hún te danken dat de Haarlemse jeugd ook vandaag de dag dezelfde ervaringen kunnen opdoen als de zorgvuldig gekoesterde jeugdherinneringen van hun ouders.

Deze tentoonstelling is een initiatief van Henk Sloos, in samenwerking met het
ABC Haarlem en werd mogelijk gemaakt dankzij een ruimhartige financiële bijdrage van de Vereniging vrienden van De Houtvaart.

Zondag 8 oktober 15.00 uur geeft, hier in het ABC, Henk Sloos een lezing over de (verdwenen) openluchtbaden in Haarlem, met bijzondere aandacht voor het zwembad De Houtvaart. Deze tentoonstelling is de opmaat voor een vervolgtentoonstelling over openluchtbaden in Europa in het voorjaar van 2018