bijzondere excursie naar en in Amsterdam
Rondleidingen
12:45-17:00

Aanstaande vrijdagmiddag 2 oktober organiseert het ABC een excursie met architectuurwandeling in Amsterdam. Vanaf NS-station Haarlem gaan we met trein naar Amsterdam en daar start de wandeling bij de Pontsteiger, de nieuwe landmark aan het IJ. Daarna voert de tocht langs interessante nieuwbouwprojecten in de Houthavens. De wandeltocht eindigt in het Amsterdamse School Museum Het Schip. Hier zijn boeiende architectuurtentoonstellingen te zien. Ook kan daar deelgenomen worden aan een rondleiding door het volkswoningbouwcomplex Het Schip, waarin het museum gevestigd is. De rondleiding wordt verzorgd door Bert Harmsen, vrijwilliger bij het ABC. Uiteraard houden we ons tijdens de wandeling aan de 1,5 meter en de andere coronamaatregelen. Deelnemers aan de excursie - maximaal 13 - moeten zich vooraf aanmelden bij het ABC.

Datum: Vrijdagmiddag 2 oktober
Verzamelpunt: 12:45 uur in de grote hal van NS-station Haarlem (rechteringang Stationsplein centrumzijde)
Afsluiting: rond 16:30 uur in het Museum Het Schip, vandaar kan per bus en trein teruggereisd worden naar Haarlem
Lengte wandeling: circa 4 kilometer
Kosten deelname: € 5,- (let op: trein, bus en toegang Museum Het Schip zijn voor eigen rekening. Met de Museumkaart is toegang Het Schip gratis).
Aanmelding noodzakelijk en kan uitsluitend telefonisch bij het ABC: 023 5340584 (dinsdag t/m zondag van 13-17 uur)

LET OP: ER WORDT MET OV GEREISD DUS NEEM MONDKAPJE MEE !!

Achtergrond
Tot half oktober staat in het ABC de tentoonstelling GEBOUWDE TROTS. 23 bedrijven uit de bouwwereld, sponsoren en relaties van het ABC, is gevraagd één project te kiezen, dat zij (mede) hebben gerealiseerd en waar zij als professional meer dan bijzonder enthousiast over zijn. Eerder heeft het ABC al fietsexcursies georganiseerd langs een aantal Haarlemse projecten uit de tentoonstelling. Eén van de opvallendste projecten buiten Haarlem is de Pontsteiger aan het IJ in Amsterdam. Dura Vermeer is als bouwer direct betrokken geweest bij de realisatie van dit project en presenteert de Pontsteiger in de tentoonstelling als haar trotsproject. Op afstand gezien lijkt het ontwerp van Arons & Gelauff Architecten een enorme 90 meter hoge poort. Dichterbij is te zien dat de Pontsteiger de vorm heeft van een stoel met een open rugzijde, die zeven meter boven de steiger wordt opgetild.
Direct naast de Pontsteiger vordert de herontwikkeling van de voormalige Houthavens tot woongebied gestaag. Op zeven eilanden komen woonblokken met grachten daartussen. De architectuur is divers, soms refererend aan die van de 17e eeuwse grachtengordel, maar soms ook meer lijkend op de architectuur van de Amsterdamse School in de naastgelegen Spaarndammerbuurt. Voor het doorgaande verkeer is in 2018 de Spaarndammertunnel geopend. Het Houthavenpark bovenop de tunnel vormt nu een groene schakel tussen de nieuwe Houthavens en de bestaande Spaarndammerbuurt.

De wandeling door dit gebied eindigt in het Amsterdamse School Museum Het Schip in de Spaarndammerbuurt. Dit museum maakt onderdeel uit van het beroemde volkswoningbouwcomplex Het Schip, in 1919 gebouwd in opdracht van de woningbouwvereniging Eigen Haard. Naast de vaste tentoonstelling over de Amsterdamse School en de geschiedenis van de woningbouwverenigingen is er in het museum nu ook een tentoonstelling over de Duitse architect en stedenbouwkundige Bruno  Taut. Baanbrekend zijn zijn bontgekleurde arbeiders- en stadswijken in Berlijn en Magdeburg uit de jaren twintig van de vorige eeuw.

Het is ook mogelijk deel te nemen aan een rondleiding langs interieurs van Het Schip met onder andere een bezoek aan een museumwoning en aan het voormalige postkantoor naar het ontwerp van Michel de Klerk.