Aerdenhout en Overveen: Gedeelde groene weelde?

Fietsexcursie door lanen en langs hekken, heggen en actuele bouwprojecten
Rondleidingen

Op zondag 8 februari organiseert het ABC een fietsexcursie door Aerdenhout en Overveen. Naast actuele bouwprojecten staat de stedenbouwkundige opbouw van deze Bloemendaalse dorpen centraal en wordt de vraag gesteld of het ‘gedeelde groene weelde’ is die deze gemeente karakteriseert? Daarom is er bij deze tocht bijzondere aandacht voor lanen en voor verschillende vormen van tuinhekken en hagen. De fietstocht voert onder meer langs het Marinehospitaalterrein en Park Wimbledon in Overveen en de binnenduinrand bij Elswout. De excursie - met deskundige toelichtingen van verscheidene direct betrokkenen - start om 11.00 uur bij huisartsenpraktijk De Hoge Hoed, Zandvoorterweg 71a in Aerdenhout. Deelname: € 7,50 euro p.p. (ABC-Vrienden: € 5,-) Aanmelding bij ABC is noodzakelijk: di. t/m zo. van 13-17 uur; tel. (023) 534 05 84 .

Datum: zondag 8 februari 2015, Aanvang: 11.00 uur (eindtijd ca. 13.30 uur)
startlocatie: huisartsenpost De Hoge Hoed, Zandvoorterweg 71a, 2111 GT Aerdenhout (hoek Zandvoorterweg / Boekenroodeweg en Oosterduinweg)
kosten: € 7,50 (ABC-Vrienden € 5,-) ter plekke gepast te voldoen
let op: Aanmelding vooraf noodzakelijk - ABC tel. 023 534 05 84 (di t/m zo 13-17 u.)
 

Tijdens de fietsexcursie ‘Gedeelde groene weelde in Aerdenhout en Overveen?’ laat Landschapsarchitect Peter de Ruyter ‘de bijzondere en karakteristieke wereld’ van de Bloemendaalse erfafscheidingen als groene hagen en tuinhekken zien. Hij toont tevens aan wat de waarde is die voortuinen hebben voor de kwaliteit van de openbare ruimte en stelt de vraag: ‘is er sprake van een gedeelde groene weelde?’ Behalve deze bijdrage wordt de totstandkoming van diverse afzonderlijke bouwprojecten ter plaatse toegelicht door deskundigen en betrokkenen. Zo geeft Michiel Schipper, projectmanager van de gemeente Bloemendaal, een korte rondleiding door en uitleg over het woningbouwproject Marinehospitaalterrein in Overveen en Ernest van der Meijde laat namens ontwikkelingsmaatschappij Hallvard de vorderingen zien van Park Wimbledon. Over de kwaliteit van de binnenduinrand vertelt landschapsarchitect Martijn Dekker van de gemeente Haarlem en architect Max van Aerschot licht de stedenbouwkundige structuur van het dorp Overveen toe. Het einde van de excursie is gepland om circa 13.30 uur (met de mogelijkheid om na te praten onder het genot van een kopje koffie met gebak in het centrum van Overveen).