Architectuurwandeling 100 jaar Patrimoniumbuurt op 1 oktober
De wandeling is VOLGEBOEKT.
Rondleidingen

Op vrijdagmiddag  1 oktober om 14.00 organiseert het ABC een architectuurwandeling in Haarlem door de Patrimoniumbuurt. De Patrimoniumbuurt bestaat dit jaar 100 jaar en wordt als een van de fraaiste voorbeelden van tuindorpen in Haarlem gezien.
De wandeling start bij de Koningkerk uit 2006 van de architect John Bieze aan de Kloppersingel. Deze  kerk is de opvolger van de in 2003 afgebrande Koningkerk van architect Boeyinga.

 

Datum: Vrijdagmiddag 1 oktober
Verzamelen: 14:00 uur Koningkerk Kloppersingel
Duur wandeling: circa 1,5 uur
Kosten: € 5
Maximum aantal deelnemers: 12
 

De gereformeerde woningstichting Patrimonium was de opdrachtgever voor het bouwen van de Patrimoniumbuurt, een wijk met arbeiders- en middenstandswoningen. In deze wijk is goed te zien hoe Ebenezer Howards idealistische Tuinstad-gedachte in Nederlandse tuindorpen vertaald werd. Hier en daar een vleugje Amsterdamse-Schoolarchitectuur en een fraai totaalplan voor deze wijk maken deze wandeling bijzonder. De architecten Ingwersen en Kuipers ontwierpen hier in 1921 318 arbeiderswoningen, vijf winkelwoningen en 81 middenstandswoningen tegen de grens met de gemeente Schoten. Nog altijd is de vroegere gemeentegrens in het hedendaagse stadslandschap te herkennen.
Beide architecten hebben veel woonwijken voor gereformeerde woningstichtingen ontworpen. Zoals bijvoorbeeld in Amsterdam-Noord waar drie jaar eerder een vergelijkbare wijk is gebouwd (Vogelwijk).
De straatnamen in de wijk verwijzen veelal naar het verleden van het gebied. Dicht tegen de buitenkant van het Bolwerk lag vroeger de kwekerij van de familie Zocher, een beroemde familie van (landschap)architecten. Nog altijd is een groot aantal woningen corporatie-eigendom (nu Pré Wonen) en is het totaalontwerp van de architecten goed geconserveerd.

De wandeling wordt verzorgd door Hans Vosse, vrijwilliger bij het ABC, en sluit aan bij de tentoonstelling over de Patrimoniumbuurt in het ABC Architectuurcentrum.