Waarom voelt dit 10 jaar oude theatergebouw nog steeds aan als gloednieuw?
Lezing

Op woensdagavond 9 april om 20.00 uur organiseert de Toneelschuur samen met het ABC Architectuurcentrum Haarlem een avond over de architectuur van de Toneelschuur. Dit seizoen is het namelijk precies 10 jaar geleden dat de Toneelschuur zijn intrek nam in dit vernieuwende gebouw dat als een speels en modern theater midden in de Haarlemse binnenstad werd ontworpen door striptekenaar Joost Swarte in samenwerking met Mecanoo architecten.

Datum: woe 9 april 2014, 20.00 uur – toegang 10,- incl. koffie/thee (ABC-vrienden etc. 7,50)
Sprekers: Frans Lommerse, Joost Swarte, Henk Döll, Hein van der Heijden, Kees Hulst en Gabriël Verheggen
Locatie: Toneelschuur, Lange Begijnenstraat 9 Haarlem

Let op: Kaarten: € 10,00 / 7,50 (Vrienden Toneelschuur / Vrienden ABC / Studenten) en zijn te koop via www.toneelschuur.nl of aan de kassa (dagelijks geopend van 13.30 tot 21.45 uur) 023 517 39 10. De prijs is inclusief een kop koffie of thee in het Toneelschuur Café.

Nog altijd hebben bezoekers, acteurs, makers en medewerkers veel plezier van dit gebouw.  Maar waarom blijft dit jubilerende theater nog steeds zo bijzonder? Hoe kan het dat dit inmiddels 10 jaar oude gebouw aanvoelt als gloednieuw en wordt het in de volksmond nog regelmatig ‘nieuwe Toneelschuur’ genoemd? Op  woensdagavond 9 april proberen hoofdrolspelers van toen en nu deze vragen te beantwoorden. Zo blikken ontwerper/(strip)tekenaar Joost Swarte en architect Henk Döll terug op de wording van het gebouw en lichten de gelauwerde acteurs Hein van der Heijden en Kees Hulst toe waarom een gesprek tussen theatermakers vaak positief van toon wordt als het over de Toneelschuur gaat. De avond wordt geopend door de directeur van de Toneel- en Filmschuur Frans Lommerse en wordt geleid door Gabriël Verheggen, directeur van het ABC Architectuurcentrum Haarlem.
Als toegift treedt stadsdichter Nuel Gieles op en draagt hij een hommage aan de toneelschuur op...

10 jaar ‘nieuwe’ Toneel- en Filmschuur

Al meer dan veertig jaar is de Toneelschuur in Haarlem een toonaangevend en eigentijds (t)huis voor de Nederlandse toneel-, dans- en filmwereld. In opdracht van de Toneelschuur ontwierp de internationaal vermaarde Haarlemse tekenaar en ontwerper Joost Swarte een schetsplan voor de nieuwe Toneelschuur, destijds gevestigd in de Smedestraat in Haarlem. Mecanoo architecten uit Delft werd gevraagd het schetsplan in nauwe samenwerking met Joost Swarte uit te werken. De bouw startte in april 2001 en de feestelijke opening vond plaats in 2003. Gedurende het hele seizoen 2013-2014 viert de Toneelschuur dit heuglijke feit met verschillende activiteiten die de aandacht vestigen op het gebouw, de programmering en de positie in Haarlem.

NB. in eerdere berichten heeft gestaan dat actrice Lineke Rijxman aan het gesprek zou deelnemen maar die bleek verhinderd. Gelukkig is daar waardige vervanging voor gevonden!