Avond voor ruimtelijk ontwerpers over traject 'Beroepservaring'

Informatiebijeenkomst speciaal voor recentelijk afgestudeerden
Lezing

Op 13 september wordt in het ABC een informatieavond / rondetafelgesprek georganiseerd over het programma ‘Beroepservaring 2012-2014’. Dit programma en deze avond is speciaal bedoeld voor recentelijk afgestudeerde ruimtelijk ontwerpers. Ben je de laatste jaren afgestudeerd in Architectuur, Stedenbouwkunde, Landschapsarchitectuur of Interieurarchitectuur? Werk je bij een bureau, gemeente of ben je zelfstandig ondernemer? Dan is het tweejarige traject en het programma ‘Beroepservaring 2012-2014’ wellicht iets voor jou! Laat je informeren op donderdagavond 13 september in het ABC en meld je daarvoor aan, en klik hier.

Maar liefst drie ministeries en bijvoorbeeld ook de beroepsverenigingen BNA, NVTL, BNI en BNSP ondersteunen het programma van het tweejarige traject ‘Beroepservaring’. Recentelijk afgestudeerde ruimtelijk ontwerpers worden hierbij uitgedaagd een duik te nemen in de wondere wereld van onder meer het ondernemerschap; het bestek en de offerte. Daarbij is er ook aandacht voor het leren van praktijkgerichte presentatietechnieken; het oefenen met selectieprocedures; het ontdekken van de organisatie van een ontwerpbureau en het nadenken over de toekomst van het ontwerpen als bedrijfstak. De ‘Beroepservaring’ biedt in 2 jaar tijd een volledig ervaringstraject aan waarmee de deelnemers zich kunnen onderscheiden ten opzichte van andere collega professionals uit het vakgebied.
 
De Beroepspraktijk 2012-2014 in het kort:

Duur: 2 jaar (september 2012–2014)
Belasting: gemiddeld 4 uur per week
Vorm: individueel programma op de werkplek; 20 gemeenschappelijke bijeenkomsten
Kosten: vanaf 60 euro per maand
Informatie: www.beroepservaring.nl
Email: info@beroepservaring.nl
Informatiebijeenkomst: 13 september 2012 in ABC (aanmelden noodzakelijk)

 
Voor uitgebreide informatie download de folder via www.beroepservaring.nl en kom naar de informatieavond 13 september in het ABC. Aanmelden daarvoor is noodzakelijk en kan ook via die site.
 
achtergrondinformatie:
VERSNELD BEROEPSERVARING OP DOEN

In oktober start de vijfde ronde van de Beroepservaring. De Beroepservaring is een beroepservaringtraject voor jonge architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en interieurarchitecten die werkzaam zijn bij een bureau, een gemeentelijke dienst of voor jonge ontwerpers die een eigen bureau hebben. Het tweejarig ervaringstraject volgt de deelnemer naast het werk op de werkplek. Door middel van 20 gemeenschappelijke bijeenkomsten over twee jaar en een persoonlijke coaching, van een ervaren mentor die de deelnemer zelf kiest, krijgt de deelnemer praktijkgerichte ervaring die hij zelf kan inrichten en sturen. In deze twee jaar doe je versneld beroepservaring op. Onderwerpen die aanbod komen zijn onder andere: ondernemerschap, het bestek, de offerte, contracten, praktijkgerichte presentatietechnieken, selectieprocedures, de organisatie van een ontwerpbureau en de toekomst van het ontwerpen als bedrijfstak. Het traject Beroepservaring wordt georganiseerd door de stichting Post Academisch Onderwijs in samenwerking met Atelier Rijksbouwmeester.
 
Jonge architecten, stedenbouwkundigen, landschaps- en interieurarchitecten die vanaf 2015 afstuderen moeten verplicht  beroepservaring opdoen om de architectentitel te verkrijgen. Dat is een 'revolutionaire verandering in de entree die jonge beroepsbeoefenaren in de praktijk maken', aldus voorzitter Jo Coenen van Stichting Beroepservaring Jonge Architecten en Stedenbouwkundigen (BEJAS). Dat het opdoen van beroepservaring juist in tijden van economisch zwaar weer essentieel is onderschrijft ook Jan Westra namens Stichting Post Academisch Onderwijs (PAO). "Een afgeronde ontwerpopleiding is waardevol, maar dat betekent nog niet dat je klaar bent voor de praktijk. De Beroepservaring versnelt dat proces  en laat ontwerpers op systematische wijze kennis  maken met de praktijk."