opening expositie en boekpresentatie
Manifestatie

Donderdag 31 mei 2012 om 16.30 uur openen architect Willem Jan Neutelings en striptekenaar/kunstenaar Joost Swarte in het ABC de expositie ‘Bakstenen en Ballonnen; Architectuur in strips en maquettes’. Tevens ontvangen zij de twee eerste exemplaren van de gelijknamige publicatie van Mélanie van der Hoorn, die bij uitgeverij 010 verschijnt. U bent van harte uitgenodigd bij deze bijzondere happening aanwezig te zijn. Deze bijeenkomst op 31 mei in het ABC is een van de previews die georganiseerd worden op het Groot Heiligland in het kader van de Haarlemse Stripdagen (weekend 2 en 3 juni). Aansluitend op de opening/boekpresentatie hebben er openingen en prijsuitreikingen plaats bij de buren van het ABC, te weten PK 37 en Galerie 37.

Tijdens haar onderzoek is Mélanie van der Hoorn tal van internationale en vooral Europese voorbeelden op het spoor gekomen van architecten die het beeldverhaal gebruiken als communicatiemiddel met hun opdrachtgever, bij presentaties, voor prijsvraaginzendingen, maar ook om kritiek te uiten of zelfs als hulpmiddel bij het ontwerpen. Zo hebben toonaangevende architecten als Jean Nouvel, Rem Koolhaas en Norman Foster ooit de stripvorm gebruikt om hun projecten te presenteren of te reflecteren op de sociaal-politieke context waarin deze tot stand komen. Architecten als Willem Jan Neutelings en Wes Jones hebben er zelfs internationale prijsvragen mee gewonnen.

In de tentoonstelling, van 1 juni tot en met 26 augustus in het ABC, worden verschillende voorbeelden getoond die Van der Hoorn tijdens haar onderzoek heeft ontdekt. Er is een verrassende diversiteit aan architectuur in stripvorm te zien, steeds in combinatie met een veel bekender communicatiemiddel van architecten, namelijk de bijbehorende maquettes. In de expositie zijn onder anderen de volgende architecten(bureaus) vertegenwoordigd: OMA, Mecanoo/Henk Döll/Joost Swarte, Maarten Min, Heintz-Kehr Architectes (Fr.), Foster+Partners (Eng.), Peanutz Architekten (D).

 

 

 

De expositie wordt mede mogelijk gemaakt door:

Stimuleringsfonds voor Architectuur

Gemeente Haarlem

Goethe-Institut Nederland

Rijnja Repro

Uitgeverij 010

 

Bakstenen en Ballonnen. Architectuur in stripvorm - Mélanie van der Hoorn - Uitgeverij 010 - prijs € 39,50 (ook in het Engels verkrijgbaar!)