Eerste overzichtstentoonstelling van specifiek genre
Expositie

'Motion Comics – The Beginnings' is de eerste tentoonstelling in Nederland gewijd aan motion comics: interactieve stripverhalen die verrijkt zijn met animatie, muziek en geluidseffecten. De tentoonstelling is onderdeel van de Stripdagen Haarlem en vindt plaats in het ABC Architectuurcentrum van 3 juni t/m 24 juli.

Opening: ZATERDAG 4 juni, 13.00 uur

LET OP: IN KADER STRIPDAGEN IS ABC OOK OPEN OP MAANDAG 6 JUNI VAN 1200-1700 uur

'Motion comics zijn een relatief nieuwe vorm van beeldverhalen waarin strips en film samenkomen,' aldus Remco Vlaanderen van Submarine Channel, een van de curatoren van de tentoonstelling. 'Motion comics zijn er in alle soorten en maten, maar wat ze kenmerkt is dat de makers met nieuwe manieren van verhalen vertellen experimenteren en het beste van beide media proberen toe te passen. Wij laten in de tentoonstelling de allermooiste en innovatiefste voorbeelden zien, uit alle windstreken.'

Onafhankelijke makers
De tijd is rijp voor een overzichtstentoonstelling over motion comics, want door de komst van smartphones en tablets groeit het aantal mensen dat strips op een beeldscherm leest. Volgens de samenstellers worden de allermooiste voorbeelden gemaakt door onafhankelijke makers. In hun eentje of in een klein team werken ze aan passieprojecten waarin ze hun liefde voor strips met hun kennis van nieuwe media combineren. De tentoonstelling legt daarom de nadruk op vernieuwende ‘indie’ motion comics, gemaakt door nieuwsgierige makers die de artistieke grenzen opzoeken. Zoals 'Modern Polaxis', de alternate reality comic van de Australische striptekenaar en interactive designer Sutu (Stu Campbell): een stripboek over een paranoïde tijdreiziger genaamd Modern Polaxis die geheime boodschappen verstopt in zijn dagboek. Met behulp van de speciale AR app bij het boek zie je en hoor je hoe Polaxis de wereld ervaart. Ook is er aandacht voor 'The Land of the Magic Flute'. Een motion comic op basis van Mozarts 'Die Zauberflöte', gemaakt door de in de Verenigde Staten wonende Nederlandse regisseur en designer Fons Schiedon.

Programma
 Naast een vijftiental motion comics die te bekijken zijn op iPads en computers zijn er ook originele werken te bewonderen, zoals een manshoge tekening van Jason Shiga, die de basis vormde voor zijn interactieve comic 'Meanwhile.' Er zijn posters die vertellen hoe motion comics tot stand komen en er is een programma met making of-video's die een kijkje achter de schermen bieden.

Workshop en presentaties
 Sutu komt speciaal over uit Australië om een workshop motion comics voor Instagram te geven tijdens de Stripdagen. Daarnaast zijn er een aantal presentaties door makers. Zo zal Gustavo Garcia vertellen over Submarine Channels nieuwste motion comic 'Ascent from Akeron.' Geïnteresseerden kunnen via info@submarinechannel.com interesse aangeven en aanmelden (zie ook website van submarinechannel).

'Motion Comics – The Beginnings' was eerder te zien op het Fumetto Festival in Lucerne. De Nederlandse editie werd samengesteld i.s.m. Submarine Channel.

 

Over Submarine Channel
SubmarineChannel.com is een internationaal distributie- en productieplatform voor creatieve en innovatieve digitale mediaproducties: van interactieve comics zoals ‘The Art of Pho’ tot interactieve documentaires, zoals de prijzenwinnende 'Refugee Republic'. Submarine Channel is onderdeel van het Amsterdamse productiebedrijf Submarine, opgericht door Bruno Felix en Femke Wolting.

Over Stripdagen Haarlem en het ABC
De Stripdagen Haarlem is het grootste en belangrijkste stripfestival van Nederland dat ieder twee jaar plaatsvindt in hartje Haarlem. Op meer dan 40 locaties vinden tijdens het festival tentoonstellingen, lezingen, workshops, masterclasses, muziekoptredens en theater- en filmvoorstellingen plaats. Het ABC doet indien mogelijk met elke editie mee en programmeert dan activiteiten die een link hebben met architectuur en/of innoverende kunstvormen. Voor meer informatie zie: stripdagenhaarlem.nl.

Motion Comics – The Beginnings wordt mede mogelijk gemaakt door: Fonds21, Cultuurstimuleringsfonds Haarlem, Department of Culture and the Arts Australia, The Swiss Arts Council Pro Helvetia, Ambassade van de Verenigde Staten in Den Haag, Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Kunstenplan Amsterdam.

NB Bovengenoemde programmaonderdelen zijn nog onder enig voorbehoud en er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Meer informatie: