lezing in kader 30 jaar ABC
Lezing

Het ABC Architectuurcentrum Haarlem bestaat dit jaar 30 jaar. Het centrum viert dat onder meer met de organisatie van drie bijzondere lezingen (‘Masterclasses’) door drie Nederlandse  toparchitecten: Ben van Berkel (UNStudio), Francine Houben (Mecanoo) en Winy Maas (MVRDV). Het ABC heeft juist hen uitgenodigd omdat zij - met de gerenommeerde bureaus die zij circa 30 jaar leiden - spraakmakend zijn voor Nederland en internationaal furore maken. De architecten gaan tijdens hun Masterclasses in op hun architectenpraktijk en schetsen (toekomstige) ontwikkelingen in hun vakgebied. Daarbij geven zij ieder zogenoemd ‘aanstormend talent’ de gelegenheid het voorprogramma van hun eigen lezing te verzorgen met een korte presentatie.

Programma
Dinsdagavond 15 oktober 2019 – 20.15 - 22.00 uur – Kleine Zaal Philharmonie, Haarlem
Ben van Berkel, UNStudio met in het voorprogramma: Wessel van Beerendonk, Studio RAP

Ben van Berkel (1957) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam en behaalde in 1987 cum laude zijn diploma van de Architectural Association in Londen. Samen met Caroline Bos richtte hij in 1988 Architectuurbureau van Berkel en Bos op en in 1998 het nieuwe bureau UNStudio. UNStudio is een netwerk van specialisten in architectuur, stedenbouw en infrastructuur. Van Berkel ontwierp onder andere de Erasmusbrug in Rotterdam, het Mercedes-Benzmuseum in Stuttgart, en het station Arnhem Centraal. Momenteel werkt hij onder meer aan het metronet van Doha in Qatar en aan de Wasl Tower in Dubai.
Wessel van Beerendonk is mede-oprichter van Studio RAP. Door gebruik te maken van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van digitale ontwerp­ en productietechnieken wil RAP slimmere en duurzamere gebouwen ontwerpen met een eigen, unieke architectonische expressie.

Deze bijzondere Masterclasses vinden plaats in de Kleine Zaal van de Philharmonie, Lange Begijnestraat 11, Haarlem. Kaarten á € 15 zijn vanaf 26 augustus te reserveren aan de kassa van de Philharmonie, via website www.theater-haarlem.nl of telefonisch 023 - 512 12 12.