Documentaire en aansluitend gesprek over architect Han van Loghem en zijn reis naar Siberië
Manifestatie
14:30-16:30

In het kader van onze Van Loghem-expositie vindt op zaterdagmiddag 1 oktober in - en in samenwerking met - de Haarlemse bioscoop Schuur een bijzondere filmvertoning plaats van de documentairefilm 'Bouwen te midden van eenzaamheid'. De vertoning (met aansluitend een gesprek tussen Jan Tromp met de filmmakers Pim Zwier en Gijs Kessler) toont architect Han van Loghem, die - evenals vele anderen - in Siberië op zoek ging naar professionele vervulling, vol optimisme over het 'arbeidersparadijs' van de Sovjet-Unie.

Geleid door politieke overtuiging en sociaal bewustzijn reisde architect Han van Loghem in de jaren twintig af naar het verre Siberië. De Sovjet-Unie had specialisten nodig om mee te werken aan het ontwerp en de bouw van compleet nieuwe steden in de Oeral en Siberië, waar metaal- en mijnwerkers uit het Russische achterland zouden worden gehuisvest. Vervuld van idealen en drang naar avontuur vertrokken moderne architecten uit West-Europa naar het toekomstige arbeidersparadijs. 'Bouwen te midden van eenzaamheid' brengt in beeld hoe de reis naar Siberië voor Van Loghem een zoektocht was naar persoonlijke en professionele vervulling, die hij meende in eigen land niet te kunnen vinden. Echtgenote Berthe Neumeijer zou aanvankelijk in Nederland blijven, maar Van Loghems zoektocht had zijn weerslag op hun relatie en zij reisde na zijn eerste verlofperiode in Nederland met hem mee naar Siberië in een poging hun huwelijk te redden.

De tekst in de documentaire is geheel gebaseerd op brieven, lezingen en een manuscript van Han van Loghem en Berthe Neumeijer. Het beeld bestaat uit archief filmmateriaal en foto's, hoofdzakelijk afkomstig uit Russische archieven.

Na afloop van de vertoning gaat oud-Volkskrantredacteur, voormalig Haarlemmer én vooral Van Loghem-bewonderaar, Jan Tromp in gesprek met Gijs Kessler en Pim Zwier, de makers van deze film.

Voor het reserveren van je tickets bij Schuur klik hieronder op de linktekst: