Architect Misja van Veen (UNStudio) over de 'slimste wijk ter wereld' en de toekomst van NL
Lezing

In het kader van de ABC-expositie 'Netwerken: zichtbaar & onzichtbaar' geeft op woensdagavond 22 februari Misja van Veen hier in het ABC een lezing. Architect Misja van Veen is Associate Project Director bij UNStudio. Hij heeft uitgebreide ervaring met verschillende stedenbouwkundige projecten waaronder het Brainport Smart District project in Helmond en Arnhem Centraal. De laatste jaren heeft hij ook gewerkt aan een nationale visie voor NL 2050, een toekomstvisie voor Schiphol en mobiliteit-hub-netwerken.

datum:  woensdagavond 22 februari 2023
aanvang: 20.00 uur (inloop v.a. 19.30 uur)
locatie: ABC, Groot Heiligland 47 Haarlem
toegang (incl. koffie/thee): 7,50 euro of 5 euro met MK, Haarlempas of ABC-vriendenpas

Bestel nu online je tickets!

Direct aanmelden

Brainport Smart District (BSD) van UNStudio is een uniek, duurzaam woonconcept, een concept dat experimenteren en learning by doing' omarmt. BSD richt zich op de zogenoemde 'early adapters'. Bewoners delen bijvoorbeeld de gemeenschappelijke voorzieningen, zoals centrale energieopwekking en landbouw, en bedrijven richten zich primair op innovatief onderzoek. De actieve stedelijke omgeving en het landschap genereren een lokale economie die specifiek Made in BSDis.

Essentieel bij BSD is communicatie en het delen van gegevens en informatie die de efficiëntie van landschappen, gebouwen en openbare ruimtes vergroten. Bij Brainport Smart District is dus geen sprake van een vooraf bepaald vast plan dat eerst wordt ontworpen en daarna wordt gebouwd; het is een adaptieve stedelijke ambitie, waarbij ontwerp en constructie hand in hand gaan met stapsgewijze ontwikkeling, begeleid door de gebruikers.

In Helmond wordt gestart met een pilotproject 'de slimste wijk ter wereld' van 100 huizen, die gemonitord gaan worden. Vervolgens gaat er in ca. 10 jaar tijd 1.500 nieuwe huizen en 12 hectare bedrijventerrein gerealiseerd worden op basis van de behoeften van mensen die in het gebied wonen en werken. De ambitie is om een duurzame, circulaire en sociaal samenhangende buurt te realiseren die geniet van gezamenlijke voedselproductie, waterbeheer, energieopwekking, gezamenlijk digitaal gegevensbeheer en revolutionaire transportsystemen. Het kenmerkende karakter is het toepassen van de nieuwste technologieën en kennis, waarmee BSD echt een living labis.