‘Brugwachtershuisje Verfroller’

Architect Thijs Asselbergs licht ontwerp toe
Lezing

Op maandagavond 20 februari geeft architect Thijs Asselbergs (architectuurcentrale Thijs Asselbergs/aTA) in het ABC een toelichting over zijn ontwerp voor de nieuwe bedieningspost van de Haarlemse Langebrug, beter bekend als de ‘Verfroller’. Het 'brugwachtershuisje', ontworpen in de vormentaal van de brug, zal in het najaar van 2012 geplaatst worden. Iedereen die geïnteresseerd is in het ontwerp en de overwegingen van de architect is van harte welkom op de presentatiebijeenkomst in het ABC. Aanvang 19.30 uur (inloop v.a. 19.00 uur)

De Lange brug te Haarlem is in 1995 gebouwd volgens het ontwerp van architect Thijs Asselbergs. Op de brug is toen als tijdelijke voorziening een gele unit neergezet als bedieningspost. Nadat vorig jaar de brug is opgeknapt zal nu ook de gele unit (eindelijk) vervangen worden door een volwaardige en definitieve bedieningspost. Omdat de nieuwe bedieningspost een samenhangend geheel moet vormen met de Langebrug heeft de gemeente Haarlem aan Asselbergs/aTA gevraagd een ontwerp te maken. Dit ontwerp, dat onder meer moest voldoen aan een aantal specifieke criteria, waaronder ‘nautische aspecten’, is nu gereed.
 
Om de veiligheid van het weg- en waterverkeer èn de brugwachter zelf te garanderen is de bedieningspost op een verhoogd driepoot aan het brughoofd geplaatst. In samenwerking met bureau Octatube is een integraal ontwerp tot stand gekomen waarbij een lichtgewicht gevelpakket en een slanke constructie nauw samenhangt met het vrije zicht van de brugwachter. De nieuwe bedieningspost wordt op dezelfde locatie geplaatst als de gele tijdelijke unit omdat dit het beste overzicht biedt op de omgeving, te land en te water. Het huidige 'brugwachtershuisje' zal in z’n geheel worden verwijderd (inclusief de stalen kolommen). De nieuwe bedieningspost van ca. 4 m2 zal prefab worden gebouwd en in zijn geheel op zijn plaats worden gezet om de verkeershinder zo veel mogelijk te beperken.