ABC serveert een smakelijk en gevarieerd menu!
Manifestatie

Het thema dat de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) voor de landelijke Dag van de Architectuur 2012 heeft gekozen is ‘Architectuur & Voedsel’. Het menu dat het ABC op zaterdag 23 juni voor Haarlem heeft samengesteld bestaat uit diverse smaakvolle gerechten: van gekruide openstellingen en aromatische rondleidingen tot knapperige presentaties. Hierbij staan bijzondere stedelijke ruimten, gebouwen en interieurs die een interessante, boeiende of een verrassende relatie hebben met eten en drinken, steeds centraal. Het werk en de werkwijze van Haarlemse architecten komt ook nog over het voetlicht bij architectenbureaus die speciaal op deze dag ‘open huis houden’ en – soms letterlijk – een kijkje in de keuken geven!

Het eerste gerecht van deze Haarlemse dag is om 10.00 uur ‘de aftrap’ in Stempels. Het laatste wat op deze dag geserveerd wordt, is de afsluitende borrel om 17.00 uur in het ABC. Het meest actuele programma is op deze pagina te vinden. Hier worden namelijk als eerste bovenaan de wijzigingen en aanvullingen vermeld ten opzichte van het gedrukte programma. Het ABC wenst u met dit menu een smaakvolle en voedzame dag toe!

 

 

MENU DAG VAN DE ARCHITECTUUR 2012 HAARLEM

thema: Architectuur & Voedsel

 

++ EXTRA: wijzigingen/aanvullingen t.o.v. gedrukt programma ++

 

Gerecht H. Zin in Architectuur

Hoofdbestanddeel: 'Open kraam',

presentatie Rick Thani en Werner Kamp

Overige ingrediënten:

locatie: marktkraam, weekmarkt trappen Stadhuis, Grote Markt 2

tijd: 10.00-16.00 uur

 

Gerecht 14. 'Boere'tuin in hartje stad

Hoofdbestanddeel: Openstelling

Overige ingrediënten:

locatie: Boerenplein (landje naast Jopenkerk/Raaks)

tijd: 12.00-13.30 uur

 

++ voor meer informatie zie onderaan de lijst ++

 

Gerecht 1. Aftrap in Stempels

Hoofdbestanddeel: inleiding & opening

Overige ingrediënten:

locatie: Stempels, Klokhuisplein 9

De aftrap van deze Dag van de Architectuur in Haarlem is door het ABC Architectuurcentrum Haarlem georganiseerd in Stempels. Dit café, restaurant, brasserie en hotel is gevestigd in het hart van Haarlem op de locatie van het voormalige drukkerijcomplex van de firma Enschedé (o.m. bankbiljetten).

Programma

10.00 – Ontvangst

10.05 – Welkomstwoord door Gabriël Verheggen, directeur ABC

10.10 – Opening door Ewout Cassee, wethouder RO gemeente Haarlem

Aansluitend lezing (zie gerecht 2)

zie ook: www.stempelsinhaarlem.nl

 

Gerecht 2. Architect Elsie De Bruyn vertelt over Stempels

Hoofdbestanddeel: Lezing

Overige ingrediënten:

locatie: Stempels, Klokhuisplein 9

tijd: 10.20-10.55 uur

In de binnenstad van Haarlem ontstaat in 1992, wanneer drukkerij Enschedé daar vertrekt, een groot te ontginnen gebied. Nadat vervolgens de Toneelschuur, Philharmonie en het Gerechtsgebouw op deze plek waren voltooid, bleef het oudste stukje van het terrein met o.a. een monumentaal woonhuis, verwaarloosd achter. Twee horecaondernemers (Frans van Capelle en Martijn Franzen) kochten het complex op en maakten het, naar het ontwerp van architectenbureau Braaksma & Roos, tot een bruisend geheel van horecafuncties die de oude sfeer van Enschedé uitademen. Architect Elsie De Bruyn vertelt over het ontwerp.

zie ook: www.braaksma-roos.nl

 

Gerecht 3. Van Stempels naar Jopen

Hoofdbestanddeel: rondwandeling onder deskundige leiding

Overige ingrediënten:

locatie: (start) Stempels, Klokhuisplein 9 - (eind) Jopenkerk, Vestestraat 1

tijd: 11.00-12.00 uur

Voedsel heeft in grote mate de stedenbouw en architectuur van Haarlem bepaald. Het Spaarne diende als aanvoerroute van etenswaren, deze werden gewogen in De Waag en vervolgens verhandeld op de Grote Markt, de Groenmarkt en de Botermarkt. Maar waarom is de Vishal tegen de Grote Kerk aangebouwd? Hoe werd de Vleeshal gebruikt? En waar zijn alle stadsbrouwerijen gebleven? Voor antwoord op deze vragen en meer kunt u meelopen in de culinairhistorische stadswandeling verzorgd door deskundige stadsgidsen.

zie ook: www.jopen.nl

 

Gerecht 4. Haarlem College

Hoodbestanddeel: openstelling & rondleidingen

Overige ingrediënten:

locatie: Haarlem College, Broekweg 1

tijd: rondleiding om 11.00 en om 12.00

Op de locatie ‘023’ of ‘De Entrée’ aan de Schipholweg in Haarlem heeft DP6 architectuurstudio het nieuwe opvallende Haarlem College gerealiseerd. Van binnen is de uitstraling van deze school voor VMBO transparant. Bij binnenkomst ervaar je meteen de ruimtelijkheid van het hart van de school. Hier is er zicht op het zwevende oranje theater, zicht op de decorafdeling beneden én op het bijzonder goed geoutilleerde leerlingenrestaurant dat dienst doet als praktijkruimte en boven aan de tribune ligt.

zie ook: www.dp6.nl en www.haarlemcollege.nl

 

Gerecht 5. Langs Droste & bierbrouwerijen

Hoofdbestanddeel: boottocht (let op: reserveren!)

Overige ingrediënten:

locatie: opstapplaats Spaarne ter hoogte van nr. 17 (Hodsonhuis)

tijd: afvaarten om 11:30 en om 13:00 uur

Aanmelding: vooraf noodzakelijk bij ABC, tel 023 534 05 84 (max. 12 deelnemers per tocht)

kosten: 9,50 p.p. (aan boot te voldoen)

Haarlem vanaf het water bezien is een belevenis. Ter gelegenheid van deze dag vaart Haarlem Canal Tours langs panden en plekken die aansluiten bij het thema ‘Architectuur & Voedsel’. De tocht die schipper Jeroen Hagen met zijn open sloep voorbereidt, voert onder meer naar de voormalige Drostefabrieken, langs (koren) molen De Adriaan, paardenwed, voormalige bierbrouwerijen, restaurant Nagoya …

zie ook: www.haarlemcanaltours.com 

 

Gerecht 6. Een pittig knutselhuis

Hoofdbestanddeel: inloopworkshop

Overige ingrediënten:

locatie: ABC, Groot Heiligland 47

tijd: 11.30-15.00 uur

Voor 8 tot 88 jarigen organiseert het ABC een speciale inloopworkshop met het thema van deze dag als uitgangspunt. Met onder meer karton, papier, lijm, schaar, kooktijdschriften en allerlei verpakkingsmaterialen kunnen modellen van bijzondere huisjes worden gemaakt, beplakt en bewerkt. Maak bijvoorbeeld een zoet-zure vakantiewoning, een fantasierijk haphuis of een pittig knutselhuis…

zie ook: www.architectuurhaarlem.nl 

 

Gerecht 7. Stadslandbouw in, om & op het Seinwezen

Hoofdbestanddeel: bezichtiging & openstelling

Overige ingrediënten:

locatie: Seinwezen, Kinderhuissingel 1d-1h

tijd: 12.00-16.00 uur

Voor de spoorstrook waarin gebouw het Seinwezen ligt, zijn inspirerende plannen ontwikkeld om deze te transformeren tot een eetbare strook. Het idee is een samenwerking van buurt, bedrijvengebouw het Seinwezen en Dakboerin/Bakboerin. Een deel van de eetbare producten komt van de volle grond, een deel van het dak waar bladgroente wordt gekweekt en weer een ander deel komt uit bakken. Het geheel sluit naadloos aan bij de bijzondere functie van het Seinwezen, namelijk een multifunctioneel gebouw waarbij pandgebruikers bestaan uit de bedrijven, buurtbewoners, mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid en groen.

zie ook: www.seinwezen.nl

 

Gerecht 8. MoesMobiel

Hoofdbestanddeel: Openstelling & bezichtiging

Overige ingrediënten:

locatie: Jan Sluyterslaan 60-64 (steegje doorlopen)

tijd: 12:00-16:00 uur

MoesMobiel Parkwijk is een project dat op maat gemaakt door GIDZ, een bedrijf dat gericht is op duurzame gebiedsontwikkeling. Het project MoesMobiel komt voort uit ‘Eetbaar Haarlem’ waarbij verticale wanden van gebouwen, braakliggende terreinen en restruimten in de stad op een duurzame wijze, eetbaar ‘vergroent’ worden. Met duurzaam wordt hier bedoeld: langdurig en/of maatschappelijk betrokken/ -verantwoord.

zie ook: www.gidz.net

 

Gerecht 9. Écht eten volgens Marqt

Hoofdbestanddeel: Bezichtiging & rondleiding (let op: reserveren!)

Overige ingrediënten:

locatie: Marqt, Gedempte Oude Gracht 66

tijd: 12.15 uur

Aanmelding: vooraf noodzakelijk bij ABC, tel 023 534 05 84

Voor een groep van maximaal 30 personen is er een inspirerende rondleiding van 45 minuten in de bijzondere markthal van supermarkt Marqt. Filiaalmanager Paul van de Nes vertelt vol vuur over de filosofie van Marqt zoals over de inrichting van de winkel. Deelnemers krijgen een kijkje achter de schermen en de gelegenheid tot het stellen van vragen.

zie ook: www.marqt.nl

 

Gerecht 11. Sterren College & Onder de Sterren

Hoofdbestanddeel: Openstelling & rondleidingen

Overige ingrediënten:

locatie: Sterren College, Badmintonpad 15

tijd: om 14.00 en om 15.00 uur

De Nieuwbouw van het Sterren College is ontworpen door Mecanoo architecten. Deze VMBO-school biedt onderdak aan zo’n 650 leerlingen en kent zes afdelingen: Horeca, Handel & Administratie, Groen, Verzorging, Bouwtechniek en Consumptief. De rondleidingen die gegeven worden voeren langs de leerpleinen, lesruimten en praktijklokalen. Vanzelfsprekend wordt ook een bezoek gebracht aan de aula en restaurant ‘Onder de Sterren’ waar leerlingen worden opgeleid tot kok of kelner. Dit restaurant met open keuken kan ook ’s avonds los van de school functioneren.

zie ook: www.mecanoo.nl en

www.sterrencollege.nl

 

Gerecht 10. Het Nieuwe Werken bij een TV-kok

Hoofdbestanddeel: bezichtiging

Overige ingrediënten:

locatie: ZAAMEN, Nieuwe Gracht 3

tijd: 13.00-15.00 uur

Huismeester en TV-kok John Gerdsen ontvangt bezoekers in ZAAMEN, een Rijksmonument vol architectonische hoogstandjes en verborgen schatten. Zoals een lijstgevel met middenrisaliet en een marmeren vloer à livre ouvert. Achter de historische gevel gaat nu de wereld van Het Nieuwe Werken schuil en komt ondernemend Haarlem ‘zaamen’. Nieuwsgierig? Kom kijken en word verrast!

zie ook: www.zaamen.nl

 

Gerecht 12. Over de keuken in de woning en meer…

Hoofdbestanddeel: lezing door Lizet Kruyff

Overige ingrediënten:

locatie: ABC, Groot Heiligland 47

tijd: 16.00-16.30 uur

De lezing van culinair historica Lizet Kruyff in het ABC heeft als titel ‘De rol van de keuken in de woning door de eeuwen heen’. Kruyff vertelt waarom de keukens in de 19de eeuw klein en oncomfortabel waren maar ook dat ‘Tong Picasso’ in Haarlem is bedacht en nog veel meer kostelijke anekdotes.

zie ook: www.spinazieacademie.nl

 

Gerecht 13. Een bevlogen banketbakker/kok én architectuurliefhebber

Hoofdbestanddeel: Interview met Henk Vijn

Overige ingrediënten:

locatie: ABC, Groot Heiligland 47

tijd: 16.30-17.00 uur (aansluitend borrel)

Henk Vijn is wat je noemt een gedreven architectuurliefhebber. Vol passie kan deze gepensioneerde Haarlemse banketbakker/kok vertellen over vorm, kleur en ornamentiek van zowel een taart als van een gebouw. Vijn wordt geïnterviewd door Gabriël Verheggen.

zie ook: www.architectuurhaarlem.nl

 

Menu Architectenbureaus Haarlem

- Open huis / kijkje in de keuken bij een architectenbureau -

 

Gerecht A. SlangenHulsker architecten

Hoofdbestanddeel: open huis & kijkje in de keuken

Overige ingrediënten:

locatie: Schotersingel 8

tijd: 12.00-14.00 uur

Zes jaar geleden richtten de architecten Heiko Hulsker en Joop Slangen, die tussen 1996 en 2007 ook werkzaam was al Stadsarchitect van Haarlem, het bureau SlangenHulsker  architecten op. Zij vestigden zich in het voormalig Volksbadhuis, een karakteristiek pand aan de Haarlemse Schotersingel, dat zij hiervoor verbouwden. SlangenHulsker architecten neemt de bezoeker op de Dag van de Architectuur mee met een rondleiding door het bureau, geven toelichting over diverse eigen projecten en gunnen de bezoekers letterlijk een kijkje in de keuken…

zie ook: www.slangenhulsker.nl

 

Gerecht B. Hans van Eeden architect

Hoofdbestanddeel: open huis

Overige ingrediënten:

locatie: Surinameweg 2 (vierde etage)

tijd: 12.00-16.00 uur

Wachtend op plannen voor nieuwbouw functioneert het voormalige Haarlemse Belastingkantoor aan de Surinameweg in Schalkwijk nu tijdelijk als bruisende broedplaats. In schril contrast met de toenemende leegstand van kantoorgebouwen is dit gebouw tot de nok toe gevuld met "nieuwe bedrijvigheid". In het imponerende en karakteristieke overheidsgebouw 'uit de jaren 60', zijn nu vele kunstenaars, kleine bedrijfjes, studio's, een filmset, een muziekschool, een jazzclub en zelfs een kerk gehuisvest. Zo ook het bureau van Hans van Eeden architect. Maak kennis met dit jonge ambitieuze architectenbureau dat dus gevestigd is op een unieke locatie en zie de lopende projecten waarin herbestemming (uiteraard) een belangrijk thema is.

zie ook: www.hansvaneeden.nl

 

Gerecht C. Klous+Brandjes architecten bna

Hoofdbestanddeel: open huis

Overige ingrediënten:

locatie: Zijlweg 199

tijd: 12.00-16.00 uur

Het architectenbureau Klous en Brandjes werkt vanuit de fi losofi e en werkwijze ‘dat harmonie en samenhang worden gezocht door de omgeving als inspiratiebron te kiezen. Voor aanvang van het ontwerpproces worden de ruimtelijke, sociale en functionele aspecten van de locatie onderzocht. Hieruit worden specifi eke ontwerpdoelstellingen gedestilleerd’. Als logisch gevolg hiervan heeft Klous+Brandjes Architecten bna een zeer breed oeuvre opgebouwd met een enorme variatie in verschijningsvorm tussen de projecten onderling.

zie ook: www.klousbrandjes.nl

 

Gerecht D. Entremedio

Hoofdbestanddeel: open huis

Overige ingrediënten:

locatie: Voorhelmstraat 23.201

tijd: 12.00 -16.00 uur

Entremedio, gevestigd in De Greiner, is een multidisciplinair ontwerp- en adviesbureau met de slogan “Creating meaningful, social and sustainable solutions” als credo. Het bureau omschrijft zich als ondernemend, creatief, eerlijk én professioneel. “Voor gemeentes, projectontwikkelaars, NGO’s, ondernemers en particulieren van Haarlem tot Haïti creëren we meerwaarde voor mens, planeet en opdrachtgever.”

zie ook: www.entremedio.nl

 

Gerecht E. HOSPER

Hoofdbestanddeel: open huis

Overige ingrediënten:

locatie: ‘Het Seinwezen’ Kinderhuissingel 1d

tijd: 12.00 -16.00 uur

HOSPER, gevestigd in gebouw het Seinwezen, is een multidisciplinair ontwerpbureau voor landschapsarchitectuur en stedenbouw. In de werkwijze van het bureau vallen de grenzen tussen deze disciplines weg. Vanuit het denken over en vormgeven aan de kwaliteit van de ruimte worden ze tot twee aspecten van een zelfde vakdiscipline. HOSPER werkt aan een divers pakket van opgaven, van masterplannen tot het ontwerpen van meubilair voor de buitenruimte: in de stad, aan de stadsrand of ver daarbuiten..

zie ook: www.hosper.nl

 

Gerecht F. Bureau Arjan Karssen

Hoofdbestanddeel: open huis

Overige ingrediënten:

locatie: ‘Het Seinwezen’ Kinderhuissingel 1f

tijd: 12.00 -16.00 uur

Bureau Arjan Karssen is gespecialiseerd in ruimtelijk en industrieel ontwerp voor het  publieke domein. Het werken vanuit de context van een locatie is een belangrijk uitgangspunt en resulteert in een ontwerp dat past bij de identiteit van de plek. Het is dus steeds een zoektocht naar een locatiegerichte oplossing. Hierbij is de samenwerking en kruisbestuiving met andere disciplines van groot belang. Het bureau bestrijkt een breed gebied aan disciplines; grafi sch ontwerp, industrieel ontwerp, interieur ontwerp, maquettebouw.

zie ook: www.arjankarssen.nl

 

Gerecht G.: De Huizendokter

Hoofdbestanddeel: open huis

Overige ingrediënten:

locatie: Het Seinwezen’ Kinderhuissingel 1d-1h

tijd: 12.00 -16.00 uur

Duurzaamheid wordt helaas vaak gezien als iets wat alleen op grote schaal toepasbaar is. De Haarlemse Huizendokter laat zien dat iedereen als individu zelf invloed kan uitoefenen op de ecologische toekomst. Want zo stelt de huizendoker: ‘Duurzaamheid gaat leven wanneer we er zelf in ons dagelijkse leven mee bezig zijn, in onze buurt, samen met de mensen om ons heen. Een betere wereld begint bij jezelf.’ Bij de Huizendokter kan iedereen terecht met vragen over energiebesparing, waterhergebruik en toepassing van duurzame materialen. Tijdens het ‘Open Huis’ worden er ook rondleidingen gegeven en daarmee een kijkje achter de schermen van het Seinwezen, een van de projecten van de huizendokter. Er wordt dan ook uitleg gegeven over de verduurzaming van het pand en de plannen voor aanleg van een eetbare strook en buurtmoestuin rond het gebouw (zie ook Gerecht 7.)

zie ook: www.huizendokter-haarlem.nl

 

 

++++ EXTRA projecten (niet vermeld op gedrukt programma):

 

 

Gerecht H. Zin in Architectuur

Hoofdbestanddeel: 'Open kraam', presentatie Rick Thani en Werner Kamp

Overige ingrediënten:

locatie: marktkraam weekmarkt bij trappen Stadhuis, Grote Markt 2

tijd: 10.00-16.00 uur

Op de Grote Markt in Haarlem, tijdens de weekmarkt, staan de Haarlemse architecten Rick Thani en Werner Kamp met een ‘dag van de architectuurkraam’ voor het stadhuis. Heeft u altijd al willen weten wat een architect voor u kan betekenen, wilt u eens van gedachte wisselen met een architect of bent u benieuwd naar de diversiteit van het werk van een architect ?

Zaterdag 23 juni komen beide architecten achter hun tekentafels vandaan om met u op de Grote Markt in gesprek te gaan. Zij ontmoeten u graag tussen 10.00 en 16.00 uur met een ‘verse’ kijk op uw (ver)bouwplannen en een uitleg over de beide bureaus.

zie ook: www.architecten-haarlem.nl

 

Gerecht 14. 'Boere'tuin in hartje stad

Hoofdbestanddeel: Openstelling

Overige ingrediënten:

locatie: Boerenplein (landje naast Jopenkerk/Raaks)

tijd: 12.00-13.30 uur

Het buurtproject ‘Boere’tuin bevindt zich op een braakliggend stukje grond wat in de komende jaren niet zal wijzigen. In overleg met de gemeente heeft de buurt dit stukje grond in bruikleen genomen en hebben van het Boereplein een ‘Boer’tuin gemaakt. Er wordt gedacht om hier een biologische moestuin te starten waar buurtbewoners samen in de tuin kunnen werken en er van kunnen eten. Op deze manier kan eenieder ervan profiteren en is er een ontmoetingsplek. Het idee wordt uitgevoerd in samenwerking met De Haarlemse Moes, een initiatief van mensen die graag lokaal verbouwde groente en fruit eten en daar ook tijd en energie in willen steken. 

zie ook: http://www.dehaarlemsemoes.nl