De Gemeente-architecten van Velsen - VERLENGD

Van Renaissance tot Postmodern (PoMo)
Expositie

Vanaf vrijdag 29 juli tot zondag 25 september 2016 is in het ABC Architectuurcentrum Haarlem de tentoonstelling ‘Gemeente-architecten van Velsen 1902-1998’ te zien. Deze tentoonstelling geeft een overzicht van de gebouwen in Velsen die ontworpen zijn door de vier gemeente-architecten: D. Kramer, J.P. Koopen, H.J. Peters en S. Schaafsma.  De tentoonstelling is samengesteld door Siem Schaafsma, gemeente-architect van 1980-1998.  

De tentoonstelling ‘Gemeente-architecten van Velsen 1902-1998; van neorenaissance tot postmodernisme’ in het ABC laat gerealiseerde ontwerpen zien van de vier architecten die bij de gemeente Velsen in dienst waren in de periode 1902 tot 1998. De architecten hadden destijds niet alleen een adviserende rol maar ontwierpen ook gemeentelijke gebouwen zoals scholen, bibliotheken, kantoren en woningen. Duidelijk is te zien hoe de gebouwen ontworpen zijn naar de geest van de tijd: eclectisch en neorenaissancistisch (Kramer), Amsterdamse en Delftse School (Koopen), functionalistisch (Peters) en postmodern (Schaafsma).

De laatste gemeente-architect Siem Schaafsma heeft een boekje en deze tentoonstelling samengesteld over zijn eigen werk en dat van zijn drie voorgangers. De tentoonstelling besteedt aandacht aan de gebouwen aan de hand van kaarten, foto’s en maquettes. Het boekje is voor € 7,50 verkrijgbaar bij het ABC.

Andere activiteiten rond deze tentoonstelling zijn onder meer een fietstocht op zondagmiddag 4 september langs een selectie van gebouwen van de verschillende gemeente-architecten. Op zondagmiddag 25 september heeft een zogenoemde ‘finissage’ van de expositie plaats. Meer informatie over de fietstocht en de finissage wordt later bekend gemaakt.

 

Voor meer informatie zie www.architectuurhaarlem.nl

Deze expositie was van 6 september tot en met 4 oktober 2015 te zien in het oude Raadhuis van Velsen.