Interview met stedebouwkundige Riek Bakker in de Pletterij
Lezing
20:00-22:00

Dinsdagavond 11 april ondervraagt interviewer Jaap Sluis in debatcentrum de Pletterij stedenbouwkundige Riek Bakker. Als directeur van de dienst Stadsontwikkeling en Stedenbouw & Volkshuisvesting van de gemeente Rotterdam was Riek Bakker in de jaren 90 initiator van de Kop van Zuid en de Erasmusbrug. Met haar bureau BVR werkte zij vanaf 1994 ook aan spraakmakende projecten in onder meer Utrecht en Tilburg. Riek Bakker geeft tijdens het interview haar kijk op het thema Stad in Beweging en zal in dat verband onder meer de plussen en minnen van Haarlem belichten.

Tijdens zijn, op 8 mei 2022 in de Pletterij gehouden ‘Loodslezing’, signaleerde communicatiespecialist  Jaap Sluis een vrij structureel gebrek aan beweging en gedrevenheid in Haarlem. Hij stelde dat een gevoel van urgentie vaak ontbreekt met als gevolg vertraging en vervlakking. Als voorbeeld van een wél  bewegende stad noemde hij Rotterdam en belichtte de stimulerende rol daar van Riek Bakker.

Riek Bakker nam kennis van de ‘Loodslezing’ van Jaap en geeft op zijn verzoek haar kijk op het thema Stad in Beweging. Wat ging er op dat vlak goed en fout in Rotterdam? Hoe lukte het om draagvlak en daadkracht te realiseren? Hoe om te gaan met bestuurlijke of ambtelijke angst en aarzeling? Op welke manier(en) maak je mensen enthousiast voor vernieuwing? Heeft vernieuwing méér kans in slechte tijden vanwege een groter gevoel van urgentie? Ook ervaringen die Riek Bakker in de jaren 90 in Haarlem op deed worden daarbij besproken.

Stad in Beweging met Riek Bakker begint dinsdag 11 april om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.45 uur.  Entree 5 euro per persoon.

Klik hier voor link naar de Pletterij voor de tickets

De bijeenkomst is een coproductie van debatcentrum de Pletterij, ABC Architectuurcentrum Haarlem en communicatieadviesbureau De Coalitie.

Dit programma is ook te volgen via de livestream op het YouTube-kanaal van de Pletterij en dat van ABC Architectuurcentrum Haarlem.